NASLOVNANOVOSTIPOLITIKA

Novi Poslovnik na djelu. Ograničena rasprava. Dodik neograničen.

Narodna skupština Republike Srpske
Narodna skupština Republike Srpske. FOTO: business-magazine.ba

Na danas održanoj posebnoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tražio i dobio zaštitu vitalnog entitetskog interesa, pravo na diskusiju imao je ograničen broj poslanika. To pravo imala su samo četiri poslanika iz dvije opozicione stranke jer je većinom glasova na juče održanom Kolegijumu odlučeno da samo po dva poslanika iz svakog poslaničkog kluba mogu da raspravljaju. Tu mogućnost je Kolegijumu dao novi Poslovnik o radu Narodne skupštine koji je usvojen 2. jula.

“Današnja sjednica je pokazala pravu namjeru izmjena Poslovnika o radu u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a to je da vlast koja ima većinu u skupstini može ograničiti broj diskusija, kad god to njima odgovara. Jasno je da će to činiti da bi spriječili da opozicioni poslanici mogu da iznesu svoj stav i mišljenje o raznim pitanjima koja se budu našla na dnevnom redu. Ovo je udar na demokratiju i slobodu govora, na to smo upozoravali. Tvrdnja da iste uslove za rad imaju i vlast i opozicija nije tačna, jer član Predsjedništva, predsjednik države i premijer mogu da govore kad hoće i koliko hoće, a oni su vodeći ljudi SNSD-a, tako da tu nema ravnopravnosti, što smo najbolje mogli vidjeti danas”, rekao je za Gerila.info poslanik SDS-a Davor Šešić. On danas nije imao mogućnost diskusije. Iz Kluba SDS-a su pravo na diskusiju dobili Nebojša Vukanović i Nedeljko Glamočak dok su iz PDP-a diskutovali Jelena Trivić i Igor Crnadak.

Kada je usvajan novi Poslovnik o radu NSRS opozicija, dio javnosti, analitičara i nevladine organizacije tvrdili su da će izmjene kojima se ograničava vrijeme za diskusiju, smanjuje broj replika i krivih navoda dovesti do ugrožavanja slobode govora u republičkom parlamentu. Poslanici vladajućih stranaka i poredlagač Dušica Šolaja (SNSD) iz Zakonodavnog odbora tvrdili su da se u izmjene Poslovnika ide zbog unapređenja rada parlamenta i smanjenja mogućnosti zloupotreba krivih navoda i replika.

Izmjenama Poslovnika o radu Narodne skupštine Republike Srpske smanjeno je ukupno trajanje rasprava, ali je mogućnost da predsjednik Republike, Vlade i član Predsjedništva govore neograničeno ostala nepromjenjena.

Inače, posebna sjednica održana je danas a zakazana je juče na Kolegijumu. Za izglasavanje vitalnog entitetskog interesa bila je neophodna dvotrećinska većina što znači da se većina poslanika pojavila samo da sasluša Milorada Dodika i da glasa.

GERILA.info

Comment here