DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Nova restriktivna uredba: Kazne od 100 do 300 KM za nenošenje maske i rukavica

FOTO: AP Photo/Nam Y. Huh.

Novčanom kaznom od 100 do 300 KM kazniće se fizičko lice ako ne poštuje vanredne mjere kojima je naloženo korištenje lične zaštitne opreme, pridržavanje fizičke distance ili drugih vanrednih mjera na javnim i radnim mjestima čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti, a na osnovu Uredbe o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, koju je danas donijela predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

Mjere se odnose na mjere dezinfekcije, obezbjeđivanja i korištenja lične zaštitne opreme, pridržavanja zaštitnih mjera fizičke distance i zabrane okupljanja u većim grupama, odnosno preduzimanja drugih vanrednih mjera na javnim i radnim mjestima čiji je cilj sprečavanje ili suzbijanje zaraznih bolesti, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose sa javnošću.

U skladu sa nadležnostima iz ove uredbe, propisane mjere kazne mogu izricati, osim nadležnih inspektora i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, kao i Komunalna policija.

“Apelujemo da se građani pridržavaju svih propisanih mjera s ciljem zaštite i suzbijanja širenja novog virusa korona”, navodi se u saopštenju.

Ovim mjerama je, nakon dvije sedmice od donošenja odluke da je nošenje rukavica i zaštitnih maski na otvorenom s ciljem sprečavanja širenja virusa korona obavezno i više nije samo preporuka, napravljen korak dalje i uveden instrument sankcija za kršenje ove mjere.

Međutim, brojna istraživanja pokazuju da rukavice za jednokratnu upotrebu samo na kratko pružaju zaštititu od kontaminacije bakterijama i virusima. One zapravo šire klice i čak povećavaju rizik od infekcije.

Naučnici upozoravaju da je materijal rukavica za jednokratnu upotrebu u stvari porozan, a što ih duže nosite, patogeni lakše prodiru u navodni zaštitni omotač.

Rukavice za jednokratnu upotrebu, napravljene od vinila, lateksa ili nitrila, daju osjećaj sterilnosti, ali taj osjećaj zavarava. Iako mnogi paze da sa rukavicama za jednokratnu upotrebu ne dodirnu lice, to se događa nehotično i prilično često. Čak i kada na rukama imaju jednokratne rukavice dok koriste svoje telefone ili stavljaju ruke u džep, oni patogene šire a da to ni ne primjećuju.

U skladu s tim, ljekari ne samo što hitno upozoravaju na varljivi osjećaj sigurnosti, već ističu da rukavice za jednokratnu upotrebu mogu čak povećati rizik od infekcije. Jer u takvim rukavicama koža vrlo brzo počinje da se znoji – a topla, vlažna klima idealno je okruženje za bakterije i viruse svih vrsta.

Ako ipak i dalje koristite takve rukavice, nemojte ih nositi duže od 20 minuta. Prije nego što ih koristite – dobro operite i osušite ruke.

Comment here