NASLOVNAPOLITIKA

Ništa od ANP ništa od mandatara, otkazane sjednice Predsjedništva BiH

Milorad Dodik, Željko Komšić i Šefik Džaferović su nakon današnjih konsultacija donijeli odluku da otkažu zakazanu redovnu a nakon nje i vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH na kojima je trebalo da se prvo razmatra o slanju ANP-a u NATO a zatim i o imenovanju mandatara za sastav novog Savjeta ministara Bosne i Hercegovine.

foto BHRT

“Održana je jedna redovna sjednica, a nije se izjašnjavalo o ANP-u i o mandataru. Vanredna sjednica je otkazana. Lako smo donijeli ove zaključke, bez rasprava. Želio sam da danas dođe do neke vrste kompromisa i riješimo sve ono što je tema nesporazuma u BiH. Moje mišljenje je da smo mogli doći do toga, ali nažalost nismo”, izjavio je nakon konsultacija Željko Komšić a prenosi BHRT.

Neusvajanje ANP-a, Godišnjeg nacionalnog plana, nije iznenađenje jer su od ranije poznati stavovi člana Predsjedništva iz Republike Srpske Milorada Dodika da neće glasati za usvajanje i slanje ANP-a u Brisel. Otkazivanje sjednice na kojoj je trebalo da bude imenovan mandatara za sastav Savjeta Ministara, vjerovatno SNSD-ov Zoran Tegeltija, logičan je slijed događaja jer su i Komšić i Džaferović nagovijestili da nema mandatara bez ANP-a.

Komšić je nakon konsultacija članova Predsjedništva rekao da ni on ni Džaferović nisu imali namjeru da glasaju protiv imenovanja Tegeltije ali da nisu da idu u preglasavanje kada je ANP u pitanju.

Komšić i Džaferović su preglasavanjem mogli da riješe pitanje ANP-a ali bi to vjerovatno išlo u pravcu Dodikovog povlačenja vitalnog nacionalnog interesa kroz NSRS pa bi kriza svejedno bila produbljena.

Rok do kada treba da budu ispunjeni dogovoreni principi djelovanja oko formiranja vlasti na nivou BiH a koje su 5. avgusta potpisali Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović kao stranački lideri SNSD, SDA i HDZ ističe 5. septembra. Nakon potpisivanja principa, uzimajući u obzir potpisano oko evroatlanskih integracija i ANP-a, pojedini analitičari su najavili da iz principa politički živ neće izaći jedan od dvojca Dodik-Izetbegović.

foto slobodna bosna

“Gledajući logično, najmanje jedan od potpisnika Principa o koaliranju je izdajnik. No, suštinski, dvojica su izdajnici. I Izetbegović i Dodik, sudeći po njihovim izjavama, pogazili su svoje Principe. Izetbegović je, evidento, prešao crvenu liniju ispod koje, navodno, nikad nije želio ići, dok je Dodik pristao da priča o NATO integracijama o kojima “nikad nije želio pričati”. Ali u narednim danima fakture koje su izdali doći će na naplatu. Ne pošalje li se ANP prije imenovanja mandatara, Bakir Izetbegović će i službeno postati izdajnik države BiH. Pošalju li, pak, ANP prije imenovanja mandatara – Milorad Dodik će postati izdajnik ruskih, a ne srpskih interesa, što bi moglo u budućnosti destabilizirati njegovu vladavinu.” – rekao je nakon potpisivanja principa novinar Žurnala Avdo Avdić za Gerila info.

Comment here