EKONOMIJANASLOVNA

NEMA VIŠE KORONE: FZO RS izdvaja 1,8 miliona KM za informacioni sistem i Microsoft licence

I dok se još uvijek ne smiruju strasti oko nabavke medicinske opreme za vrijeme pandemije korone, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske odlučio je da se vrati na standardne i oprobane nabavke.

Foto: BUKA

Naime, prošle sedmice ova institucija raspisala je tender za održavanje Poslovnog informacionog sistema Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske  a prije tri dana raspisan je novi tender.

Kako se navodi u obavještenju o nabavci usluge održavanja Poslovnog informacionog sistema  radi se o održavanju softvera za informacionu tehnologiju, te o usluzi održavanja i popravaka softvera.

Procijenjena ukupna vrijednost ugovora je, ni manje ni više, 500.400,00 bez PDV-a.

Kako su u oblasti informacionih tehnologija dobro poznati igrači, u narednom periodu vidjećemo ko će dobiti spomenuti tender.

Također Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske raspisao je prije tri dana otvoreni postupak za nabavku Microsoft licenci kroz Enterprise Subscription ugovor.

Trajanje okvirnog sporazuma je 3 godine, a procijenjena vrijednost 1 290 000 KM bez PDV-a. Rok za otvaranje ponuda je 22.7.2020.godine.

Iako se radi o ugovoru na tri godine, postavlja se opravdano pitanje, da li je ova nabavka, s obzirom na okolnosti, baš najprioritetnija.

Zanimljivo je da jedan od podkriterija za izbor ekonomski najpovoljnije ponude rok plaćanja sa učešćem od samo 1%. Takav uslov se postavlja samo kada želi da se izbjegne e-aukcija, u kojoj je moguće poslije dostavljanja ponuda dodatno sniziti cijenu.

Takođe rokovi plaćanja su definisani Zakonom o rokovima izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama, pa je apsurdno da se uopšte takav uslov postavlja kao podkriterij.

Elvir Padalović / 6yka.com

Comment here