DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Napad na novinare od strane nasilnika “s ove strane zakona”

Novinar Bete nakon prebijanja. Foto: Twitter

Da je posao novinara sve više ugrožen ne samo pritiscima i napadima od strane nasilnika “s one strane zakona”, nego i “s ove strane zakona”, pokuzuju jučerašnje nemile scene iz Beograda. Pripadnici MUP-a Srbije sinoć su u Beogradu prilikom potiskivanja demonstranata povrijedili izvještača agencije Beta Žikicu Stevanovića uprkos tome što im je pokazao novinarsku legitimaciju.

Oni su ga tukli pendrecima, iako im je stavio do znanja da je novinar na zadatku, čak i onda kada je pao na zemlju. Novinar Bete zadobio je povrede i posjekotine po glavi i kod oka, a policajci su se vraćali da ga tuku na zemlji.

U međuvremenu, Sindikat novinara Srbije (SINOS) osudio je prebijanje novinara Bete na jučerašnjim demonstracijama i zahtijeva odgovornost policajaca koji su tukli izvještača agencije Beta Žikicu Stevanovića dok je profesionalno obavljao svoju radnu obavezu.

Kako je navedeno u današnjem saopštenju, SINOS zahtijeva utvrđivanje odgovornosti policajca koji se nasilno i nedolično ponio prema novinarki Nova S i onih koji su juče u Novom Sadu napali ekipu RTS i snimatalju razbili kameru.

Sindikat novinara pozvao je sve medijske kuće da sa protesta i svih događaja izvještavaju profesionalno – precizno, istinito i blagovremeno a predsjednika države da na konferencijama za novinare kolege koje mu postavljaju pitanja ne etiketira kao “nepristojne” i “nevaspitane” čime urušava dostojanstvo i integritet novinarske profesij.

Da je policija, ne samo u Srbiji, nego i u Bosni i Hercegovini, sve agresivnija prema novinarima, pokazuje i slučaj verbalnog napada policije u Sarajevu prošlog mjeseca.

Policijski službenici su polovinom juna u Sarajevu verbalno napali novinarku Nidžaru Ahmetašević te joj prijetili prekršajnom prijavom, zato što je snimala brutalno postupanje policije prema migrantima i izbjeglicama na ulici, prenosi eTrafika.

Napadi na novinare od strane policije u značajnoj mjeri utiču na njihov rad. Šta očekivati od predstavnika vlasti koji trebaju da štite novinare koji prenose informacije i javnosti pružaju uvid u dešavanja u društvu a ne da ih tuku “pod okriljem zakona”, pri tome pokazujući nevjerovatnu brutalnost? Istina je na taj način ugrožena, stvarajući mogućnost lažima da izbiju u prvi plan.

Comment here