DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Nakon skupova, otvaranja puteva, druženja pod šatorima…vlasti se sjetile da je epidemiološka situacija pogoršana

Igor Radojičić. FOTO: facebook.com/gubanjaluka/

U Banjaluci je došlo do pogoršanja epidemiološke situacije. To je, danas, izjavio, gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. On je potvrdio da u Banjaluci trenutno ima 800 potvrđenih slučajeva u kojima su građani pozitivni na virus korona. Radojičić je naglasio da je očigledno da boravak u zatvorenom pogoduje širenju virusa. Radojičić je danas prisustvovao puštanju u rad Kovid bolnice u naselju Dolac u koju je, prema njegovim riječima, grad uložio 50 000 maraka.

Radojičić je, inače, nedavno objavio da mu je jedan član porodice pozitivan na virus korona, da se radi o njegovom ocu a na društvenim mrežama je potvrdio blizak kontakt sa ocem. Radojičić je prije nekoliko dana rekao da je testiran i da je negativan. Zanimljivo, iako je bio u kontaktu sa licem pozitivnim na virus korona prvi čovjek grada nije u izolaciji. Radojičić je 16.10 prisustvovao ozvaničenju početka predizborne kampanje a bio je i na prvom predizbornom skupu svoje stranke u Banjaluci. Tada je rekao da mu je istekao period izolacije. Radojičić je rekao da je SNSD u Banjaluci odlučio da obustavi sva dalja okupljanja. Direktor Instituta za javno zdravstvo RS Branislav Zeljković ranije je rekao da su za pogoršanje epidemiološke situacije krivi neodgovornost pojedinaca i privatne zabave. Ni on nije govorio o političkim skupovima na kojima nisu poštovane nikakve mjere.

“Pozivamo i ostale političke subjekte da zbog interesa za zdravlje građana, koje nam svima mora biti primarna briga, takođe ograniče ili obustave javne predizborne skupove i tribine, kako bi se smanjila mogućnost kontakata i prenosa virusa korona i kako bismo u Banjaluci smanjili preveliki pritisak na Dom zdravlja, Higijensko-epidemiološku službu i Univerzitetski klinički centar RS”, rekao je Radojičić nakon današnje sjednice Izbornog štaba banjalučkog SNSD-a a prenose Nezavisne novine.

U PDP-u, sudeći prema stavu Igora Crnadka ovakav stav SNSD-a smatraju licemjernim.

“Radi se o stranci koja od prvog dana direktno krši sve propise svojim performansima i zato će Radojičić biti gradonačelnik još samo 20 dana. PDP će svoje odluke donositi isključivo na osnovu stanja na terenu i preporuka zvaničnih organa”, rekao je Crnadak “Nezavisnim”.

Danas su u Vladi Srpske sastanak održali predsjednik Vlade Radovan Višković, ministar zdravlja Alen Šeranić, ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač, direktor UKC RS Vlado Đajić, direktor Instituta za javno zdravstvo Branislav Zeljković…Na tom sastanku je zaključeno da je u RS došlo do pogoršanja epidemiološke situacije i da bi trebalo pristupiti korigovanju nekih mjera.

nepoštovanje mjera na otvaranju lokalnog puta, foto bn tv

Istaknuto je da se apeluje na građane da poštuju mjere u smislu nošenja maski u zatvorenom ali i na otvorenom ukoliko nema mogućnosti za distancu. Napomenuto je da je od izuzetne važnosti odgovorno ponašanje svakog pojedinca. Apelovano je da se izbjegavaju okupljanja. Na sastanku, sudeći po saopštenju koje je poslato medijima nakon sastanka, nije bilo riječi o ponašanju rukovodilaca Republike Srpske koji su u posljednjih mjesec dana ignorisali preporuke Republičkog štaba za vanredne situacije, okupljali se u zatvorenom prostoru a fotografije bez maski i držanja fizičke distance objavljivali na društvenim mrežama na šta su danima upozoravali pojedini mediji.

Inče, ekonomisti, predstavnici poslodavaca i sindikata su prošle sedmice rekli kako novo “zaključavanje” ne dolazi u obzir jer ni budžet ni radnici ne bi izdržali još jedan karantin.

GERILA info

 

Comment here