DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Nakon sastanka u Palati: Nove mjere, karantini na granici, uključuju se i OS BiH

Nedeljko Čubrilović, Željka Cvijanović i Milorad Dodik

Spremne su nove mjere, poruka je nakon sastanka predsjednika RS Željke Cvijanović sa predstavnicima nekoliko institucija RS i BiH. Ključna mjera je ta da će biti napravljeni karantini u blizini graničnih prelaza u kojima će u izolaciji biti svi građani koji ulaze u Bosnu i Hercegovinu. Milorad Dodik član Predsjedništva RS je rekao da je za tako nešto dobio saglasnost ostala dva člana Predsjedništva a da će Savjet ministara od Ministarstva odbrane tražiti da Oružane snage budu pomoć u realizaciji tih mjera. Plan je da se naprave šatorska naselja sa krevetima ali i da se smanji broj graničnih prelaza.

Željka Cvijanović tvrdi da je zdravstveni sistem Srpske spremno dočekao izazove koje je donio koronavirus kao i je uspostavljena komunikacija na nivou cijele BiH.

“Imali smo situaciju da građani koji dolaze iz inostranstva i da se nisu pridržavali mjera. Imamo saznanja da se krše mjere i da se iz redovnih ugostiteljskih objekata prelazi u hotelske i to pokazuje da nismo dovoljno disciplinovani…” -rekla je Željka Cvijanović i napomenula da su moguće i dodatne mjere naredne sedmice.

Ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da je trenutno u Srpskoj koronavirusom zaraženo petnaest lica da je 946 lica pod zdravstvenim nadzorom a da je 161 lice napustilo nadzor.

“Važno je da treba da smanjimo socijalni kontakt i da obezbijedimo socijalno distanciranje.”– rekao je Alen Šeranić.

sastanak u Palati Republike

Šeranić je pozvao građane BiH koji su u inostranstvu da bez naročite potrebe ne dolaze u BiH.

Najavljene su i rigorozne kazne za hotele koji organizuju okupljanja.

Rečeno je i da je UKC prešao na drugačiji način rada, da se u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Srpskoj radi reorganizacija, jer se ne smije dozvoliti da virus dođe u srce medicinskog bloka.

“Mnogi naši ljudi na žalost rade na zapadu teške poslove zdravstveno neosigurani i mnoge zapadne zemlje ih sada deložiraju prema nama ali to ne znači da mi moramo da budemo neodgovorni”– rekao je nakon sastanka u Palati Milorad Dodik član Predsjedništva BiH.

Željka Cvijanović je rekla da postoji mogućnost i za online konferencije za medije u narednim danima s obzirom na apel novinara i skretanje pažnje da se svakodnevno organizuju konferencije na kojima se okupi velik broj novinara, snimatelja, fotoreportera ali i predstavnika institucija a de je data preporuka za izbjegavanje javnih okupljanja.

GERILA info

 

Comment here