DRUŠTVONASLOVNA

Najjeftinije gorivo za najniže plate

U vezi sa pozivom građanima Republike Srpske, koji se pojavio na društvenim mrežama, da u nedjelju, 10. juna, u 17.00 časova zaustave svoja vozila na jedan čas i time izraze nezadovoljstvo zbog poskupljenja goriva, predsjednik RS Milorad Dodik je izjavio da najavljeni protesti zbog poskupljenja goriva nemaju osnova, jer je, kako ističe, gorivo u RS najjeftinije u odnosu na zemlje regiona.

FOTO: srpskainfo.com

U izjavi za portal Srpskainfo, Milorad Dodik kaže da je „gorivo u Federaciji BiH za deset odsto skuplje u odnosu na RS, u Hrvatskoj za 43 odsto, Srbiji 30 odsto, Crnoj Gori 40 odsto, Albaniji za 44 odsto, Sloveniji 36 odsto i Grčkoj i Italiji oko 65 odsto. Znači, svaka treća litra ovdje je džaba u odnosu na Italiju i Hrvatsku. Cijena nafte je skočila na svjetskom tržištu i to je nešto na šta mi ne možemo da utičemo. Sve je stvar berze, ako poskupi na svjetskom tržištu i ovdje će, ako pojeftini i ovdje će pojeftiniti“.

Iako podatak da je gorivo u RS najjeftinije nije tačan, čak iako ga prihvatimo, iznošenje cijena goriva bez poređenja sa prosječnim platama i kupovnom moći stanovništva daje nepotpunu informaciju i pruža jednostrani uvid.

Što se odnosa cijena i kupovne moći stanovništva tiče, portal Kvaka donosi pregled cijena goriva u BiH i državama regije, Evrope i svijeta. Tamo se navodi, između ostalog, da se za prosječnu platu, najviše goriva u zemljama regije može kupiti u Sloveniji – 866 litara, Hrvatskoj – 641 litar, Crnoj Gori – 402 litra, Makedoniji – 388 litara, BiH – 385 litara i Srbiji – 333 litra, dok se u zemljama EU za prosječnu platu najviše goriva može kupiti u Luksemburgu – 2.838 litara, Danskoj – 2.226 litara, Finskoj – 1.872 litra, Švedskoj – 1.867 litara, Njemačkoj – 1.845 litara i Irskoj – 1.925 litara.

Komparacija cijena goriva i prosječnih plata
Izvor: twitter.com

Dakle, možemo vidjeti da, uzevši u obzir prosječne plate i kupovnu moć stanovnika, u Republici Srpskoj se može kupiti znatno manje goriva za prosječnu platu nego u ostalim zemljama regije i EU. S tim u vezi, podatak da je cijena goriva najniža u RS nema osnove znajući kolika je prosječna plata i kupovna moć građana RS.

Comment here