DRUŠTVONASLOVNA

MUP RS: Uhapšen napadač na Vladimira Kovačevića

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač izjavio je na vanrednoj konferenciji za medije da je uhapšen jedan od napadača na novinara BNTV i portala Gerila.info Vladimira Kovačevića.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske organizovalo je vanrednu konferenciju za medije povodom napada na novinara BNTV i portala Gerila.info Vladimira Kovačevića u Pres centru Administrativnog centra Vlade Republike Srpske. Novinarima se obratio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum i načelnik Policijske uprave Banja Luka Željko Spasojević.

Dragan Lukač je izjavio da je policija intenzivno radila na razrješenju slučaja, posebno u Banjaluci, i da su došli do određenih elemenata. Uhapšeno je jedno lice za koje policija ima dokaze da je napadač. Takođe je sam Kovačević prepoznao napadača, dok se za drugim još traga.

Lukač je naglasio da iza napada ne stoji politička pozadina i da niko od predstavnika vlasti nije bio umiješan u napad. Takođe, podsjetio je da je Tužilaštvo napad okvalifikovalo kao pokušaj ubistva. Istakao je da je uhapšeno lice predato u Tužilaštvo i na njima je da sada odrade svoj dio posla.

Ministar unutrašnjih poslova je naglasio da MUP neće tolerisati da se novinari napadaju, ni verbalno ni fizički. Istakao je i da će se razmišljati da li postoji zakonska mogućnost zaštite novinara kao službenih lica. MUP će uvijek stajati svim novinarima, bez obrzia na sve, na raspolaganju i novinari, kako je istakao Lukač, uvijek mogu računati na zaštitu policije.

Načelnik Policijske uprave Banja Luka Željko Spasojević je rekao da je istraga rezultirala pronalaskom jednog od izvršioca. Zbog sumnje da je pokušao ubistvo Vladimira Kovačevića, 8.9.2018. je uhapšen M.Č. (1987. godište) iz Banjaluke, za koga se sumnja da je zajedno sa jednim ili više lica napao Kovačevića. Radeći na rasvjetljavanju slučaja izvršen je pretres na šest lokacija, izuzeti su dokazni predmeti, izuzeto je vozilo za koje se sumnja da je korišteno prilikom napada. Deset lica je saslušano, 16 predmeta je izuzeto. Traži se drugi izvršilac. Spasojević je rekao da je lice 9.9.2018. oko 19 časova sprovedeno u Tužilaštvo.

Što se motiva napada tiče, Spasojević je rekao da su ovo činjenice koje do sada znaju, sve druge činjenice se čuvaju u okviru istrage, dok će okolnosti napada biti objavljene kasnije.

Dragan Lukač je naglasio da istraga nije dovedena do kraja i da ne mogu da otkrijemo sve podatke do kraja. Očekuje kvalitetnu saradnju sa Tužilaštvom do kraja. Još jednom je naglasio da napad nema veze sa vlasti i da će istraga pokazati  da li ima veze sa drugim osobama, sa bilo kim iz politike.

Direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum je izjavio da se privedeno lice brani ćutanjem i da nije priznao napad.

Comments (1)

  1. Kakva je ovo predstava???

Comment here