DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Može li Banjaluka sačuvati zemljište Poljoprivredne škole. Afera koja traje deset godina.

Viši privredni sud u Banjaluci je slučaj “zemljište Poljoprivredne škole” vratio na ponovno odlučivanje na Okružni privredni sud i tako je uvažio žalbu Grada Banja Luka. Prvobitnom presudom Okružnog privrednog suda parcele ukupne veličine 60 hektara bile su upisane kao vlasništvo Poljoprivredne škole. Viši privredni sud je ocijenio da je zemljište nezakonito upisano na Poljoprivrednu školu i naredio je novo suđenje.

Parcela Poljoprivredne škole. FOTO: Nezavisne novine

“Izuzetno je značajno to što je grad dokazao ispravnost tvrdnji o upisu zemljišta na grad. Poništena je ranija nepovoljna presuda nižeg suda i sad očekujemo da po instrukciji Višeg privrednog suda dobijemo konačnu presudu u korist grada”, rekao je nakon najnovije presude gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić a prenosi Glas Srpske. Radojičić je najavio da gradska vlast već ima planove sa predmetnim zemljištem na kojem želi da gradi srednjoškolski centar.

Inače, predmetno zemljište dio je velike afere “zemljište Poljoprivredne škole” koja je procjenjena na 400 miliona maraka a u kojoj je Poljoprivredna škola na čelu sa direktorom Edijem Hanešom mijenjala vrijedno zemljište u Banjaluci za parcele u selima oko Banjaluke. Hanešu je dozvolu za zamjenu zemljišta dao školski odbor te škole 2011. godine. Poljoprivredna škola je zemljište u Lazarevu mijenjala za seoske parcele koje je prethodno pokupovao Perica Repajić iz Laktaša. O čitavoj aferi objavljeno je mnoštvo tekstova i dokumentarnih filmova, u jednom trenutku je postojala informacija da aferu i umješanost nekoliko lica, od kojih su neka čak i zaposleni u republičkoj upravi za geodetske i imovinsko pravne poslove, istražuje MUP RS, ali nije bilo epiloga istrage.

Poljoprivredna škola u Banjaluci

Predsjednik skupštine grada Zoran Talić kaže za Gerila.info da je najnovija odluka Višeg privrednog suda satisfakcija i dobar korak ka zaštiti gradske imovine.

“To je zaista jedan komplikovan slučaj, koji traje više od deset godina i u čijem se okviru vodilo više predmeta. U našem pravnom sistemu ne postoji princip koji bi omogućio da jedna presuda automatski važi za sve ostale predmete sa istim činjeničnim stanjem, ali se nadam da će ova presuda koristiti u ostalim predmetima, kako bi se ostvario sličan ishod. To je od izuzetne važnosti. Kako u prethodnom periodu, kada sam ukazivao na važnost teme zaštite gradske imovine, tako i sada jasno uzimamo aktivnu ulogu po pitanju svih sporova koje vodi Grad i sve aktivnosti se sprovode isključivo s ciljem zaštite gradske imovine”, kaže Talić za Gerilu i dodaje kako je opredjeljenje borba za zemljište Grada Banja Luka. On kaže kako je gradska skupština prvi put, tek prije tri godine, raspravljala o informaciji koja se tiče gradske imovine.

Zoran Talić. FOTO: Gerila

“U toj tački se nalazila kompletna informacija o svim sporovima po pitanju gradskog zemljišta na teritoriji grada – zemljište nekadašnjeg „Voćnjaka“ na Laušu, Sokolskog doma, zemljište Poljoprivredne škole, zgrada nekadašnjeg Radničkog univerziteta, zemljište „Stare autobuske stanice“. Jasno je da se radi o sporovima vrijednim desetine miliona maraka kada su u pitanju neke od najatraktivnijih lokacija na teritoriji grada. U izvještaju se našla i informacija o „faktičkim eksproprijacijama“ odnosno, jednostavnije objašnjeno, nelegalnim asfaltiranjem privatnih posjeda prilikom gradnje puteva”. Na osnovu te tačke, mi danas imamo pozitivne ishode za Grad Banjaluku ali ostaje čitav niz sporova u kojima Banja Luka godinama vodi borbu za druga gradska zemljišta, a jedan od najpoznatijih je upravo spor u vezi sa zemljištem Poljoprivredne škole”, tvrdi aktuelni predsjednik gradskog parlamenta.

GERILA.info

Comment here