DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Ministarstvo i dalje bez reakcije zbog dobojskih učenika koji aplaudiraju političarima. Dvostruki aršini?

političari i učenici u Doboju, foto RTV Doboj

U Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske za sada, bar to nije poznato, nisu reagovali na pojavljivanje fotografija i snimaka u javnosti na kojima se vide maloljetni učenici kako ispred Doma učenika u Doboju dočekuju političare i aplaudiraju im dok oni prolaze između njih. Fotografija je nastala krajem februara ove godine a političari koji su u Dom učenika u Doboju došli da u rad puste novi vešeraj su gradonačelnik Doboja Boris Jerinić i poslanik u državnom Parlamentu iz Doboja Sonja Vulić.

Ministarstvo smo odmah nakon objavljivanja fotografije pitali kakva će biti njihova reakcija i hoće li je biti uz podsjećanje da je na zahtjev ministarstva nedavno otkaz, zbog sličnog “incidenta” sa fotografijom djece dobila direktorica Osnovne škole u Piskavici. Nikakav odgovor još nismo dobili.

Osnovna škola Ćirilo i Metodije u Piskavici

Direktorica Osnovne škole “Ćirilo i Metodije” u Piskavici Olgica Tešić Milojević smijenjena je zbog fotografije na kojoj se nalaze maturanti te škole sa podignutim pesnicama u znak podrške “Pravdi za Davida”.

Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture rekla je da je to zloupotreba djece jer su fotografije objavljene bez dozvole roditelja.

ministar prosvjete i kulture RS Natalija Trivić

“Vidjećemo šta je sud rekao. Kao što ste upoznati jeste da je bila objavljena jedna fotografija koja je, po mišljenju ministarstva, Republičkog pedagoškog zavoda i Vlade RS zaista bila u suprotnosti sa poštovanjem prava djeteta na privatnost i sve ostalo što ide. Znači korištenje fotografije, djece maloljetnika u javne svrhe. Bili ste upoznati sa svim informacijama i prije, uvjerena sam da znate kako je tekla sva procedura. Čekaćemo dalju proceduru u sudovima i sve što ide u skladu sa zakonom.”- izjavila je nedavno resorni ministar Natalija Trivić.

Sud u Banjaluci je po tužbi smjenjene direktorice poništio odluku Ministarstva i direktoricu vratio na posao.

Cijeli slučaj nastao je oko fotografije nastale i objavljene 31. maja 2018. godine, prilikom ispraćanja jedne generacije učenika te škole, a na kojoj su se djeca fotografisala sa podignutim pesnicama. Ispod teksta podrške novim generacijama napisane su riječi Pravda za Davida.

Kako je konstatovano u presudi na fotografiji se ne primjećuju nikakvi znaci narušavanja bezbjednosti učenika, nasilja, niti djeca izgledaju uplašeno i ugroženo.

I dalje se čeka reakcija ministarstva na objavljene fotografije učenika iz Doboja.

GERILA info

Comment here