DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Ministarstvo formiralo komisiju zbog smrti trudnice na UKC RS

UKC RS, ginekologija, foto Gerila

Ministarstvo zdravlja Republike Srpske formiralo je komisiju koja treba da izvrši vanredni stručni nadzor u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske a povodom smrti trudnice Ilijane Manojlović i njene nerođene bebe. Ministarstvo zdravlja je to uradilo po zahtjevu pravnog zastupnika porodice Manojlović. Komisija je, saopšteno je iz ministarstva zdravlja, dužna da po obavljenom stručnom nadzoru podnese izvještaj ministarstvu o utvrđenom stanju kao i prijedlog mjera koje treba sprovesti ukoliko se utvrde nepravilnosti. Predviđeno je da komisija posao na UKC RS počne 4. maja a da ga završi u roku od trideset dana.

Ilijana Manojlović je na UKC RS preminula 18 aprila.

“Obavještavamo vas da je u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske formiran Stručni tim za utvrđivanje okolnosti u vezi sa smrću I.M. (1981). Imenovana je hospitalizovana u našoj ustanovi 17.4.2020. godine u kasnim poslijepodnevnim časovima, a preminula 18.4.2020. godine u 10:35 časova. Obdukcija tijela je obavljena u Zavodu za sudsku medicinu Republike Srpske.”– jedno je od saopštenja UKC RS u prethodnim danima.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi odbijali su da javnost upoznaju sa detaljima tragedije. O tome, juče, pravdajući se da o tome ne treba da se priča na ulici nije želio da priča ni direktor UKC RS Vlado Đajić.

Vlado Đajić, direktor UKC RS, foto Gerila

Ono što je do sada objavljeno jeste da je policiju o smrti Ilijane Manojlović obavijestio njen suprug a da to nije uradio UKC RS. Isto tako, saznaje Gerila info, obdukcija tijela preminule trudnice urađena je tek nakon insistiranja porodice i zahtjeva tužilaštva. Nezvanično, rezultati obdukcije potvrdili su da je smrt trudnice na UKC RS usljedila nakon zbog sepse koja je, saznajemo nezvanično, na majku prešla sa bebe. Nema zvaničnih informacija o tome kako je uopšte došlo do trovanja krvi.

Novinar Slobodan Vasković je na svom blogu objavio i da je tijelo preminule trudnice dva dana držano van hladnjače. Obdukcija je po nalogu tužilaštva urađena 20. aprila.

GERILA info

 

Ostavite komentar