NASLOVNANOVOSTIPOLITIKA

Ministar vanjskih poslova Ukrajine: Dodik laže!

Ministar inostranih poslova Ukrajine, Dmytro Kuleba oglasio se na twiteru nakon što je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik juče rekao da Ukrajina ne traži ikonu od BiH i Republike Srpske. Kuleba je rekao da Milorad Dodik ne govori istinu jer njegova zemlja zahtjeva povratak ikone za koju su ranije tvrdili da je ukradena u toj zemlji i da ne znaju kako je moguće da je završila u rukama Milorada Dodika.

“Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i iskusnim ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone”, napisao je na twiteru ministar inostranih poslova Ukrajine.

Dmytro Kuleba, ministar inostranih poslova Ukrajne, foto twiter

Milorad Dodik juče je nakon što je otpušten iz bolnice rekao da su priču o ikoni izmislili mediji u Federaciji i u svom stilu ponovo napao medije i novinarku Ljiljanu Smiljanić koja ga je pitala za komentar o ikoni. Dodik je o ikoni ćutao sve vrijeme nakon što je nastala planetarna afera sa njim u glavnoj ulozi. Dodik se petnaestak dana nalazio na liječenju na UKC Republike Srpske.

Vi iz Federacije izmislili ste lažnu priču o tome. Ukrajina nikada nije postavila pitanje nestanka te ikone. Radi se o porodičnoj ikoni. Ni dan danas organi Ukrajine nisu tražili tu ikonu. Gospodin Lavrov je smatrao da treba da je vrati. Ona je sada tu. Ja ću sada, nisam ranije bio u prilici, pozvati ljude koji su mi to dali i javno ću im to vratiti. Oni neka pojašnjavaju dalje te stvari“, rekao je juče Milorad Dodik.

Milorad Dodik nakon izlaska iz bolnice

Iz njegovog kabineta su sedam dana nakon što je on poklonio ikonu Svetog Nikole Sergeju Lavrovu, ministru inostranih poslova Rusije, saopštili kako je ikona porodično vlasništvo ne precizirajući čije i kako se našla u rukama Milorada Dodika. Sergej Lavrov i Rusija vratili su ikonu u Bosnu i Hercegovinu pozivajući nadležne međunarodne institucije da preuzmu slučaj.

Tužilaštvo BiH je 18. decembra formiralo predmet kako bi izvršilo provjere u vezi sa ikonom Svetog Nikole.

GERILA info

Comment here