NASLOVNAPOLITIKA

Milorad Dodik smanjuje secesionističku retoriku – šta se iza brda valja?

U intervjuu Milorada Dodika za novinsku agenciju Reuters, koji je prenio i New York Times, ističe se da je lider bosanskih Srba drastično smanjio secesionističku retoriku kako se približavaju oktobarski izbori.

Podsjećajući čitaoce da se izbori održavaju 7. oktobra, autor teksta navodi razmišljanja analitičara koji predstojeće izbore vide kao prekretnicu koja će odlučiti da li će BiH napredovati ka integracijama u EU i NATO ili će ostati zaglavljena u etničkim rivalitetima.

Predstavljajući Milorada Dodika, autor teksta navodi da je on u prošlosti Bosnu i Hercegovinu više puta nazvao nemogućom tvorevinom predodređenom da se raspadne.

Međutim, u intervjuu za Reuters Dodik je zauzeo mnogo izbalansiraniji stav braneći Dejtonski mirovni sporazum.

Nisam protiv moguće Bosne i Hercegovine, ali sam protiv one Bosne i Hercegovine koja urušava Dejtonski mirovni sporazum. Ja sam protiv Bosne i Hercegovine koju vode stranci koji su od nje napravili nemoguću tvorevinu u kojoj nemamo unutrašnji dijalog.

Dodik je dodao da je Dejtonski sporazum obesmišljen tokom godina intervencije međunarodnih faktora.

Na pitanje da li će nastaviti da se zalaže za secesiju Republike Srpske i njenu integraciju sa Srbijom, Dodik je rekao: „Ja ću poštovati Dejtonski mirovni sporazum i poštovaću Ustav, nisam spreman djelovati protiv Dejtona i protiv Ustava“.

Međutim, ranije ovog mjeseca Dodik je za RTS rekao da će drugi mandat Donalda Trampa predstavljati šansu za ujedinjenje Republike Srpske sa Srbijom ili za veću autonomiju Republike Srpske.

Iznenadna promjena retorike dolazi nakon posjete ruskog ministra spoljnih poslova Segeja Lavrova Bosni i Hercegovini prošle sedmice. Lavrov je tom prilikom izjavio da ne postoji alternativa Dejtonskom sporazumu. Dodik je u više navrata rekao da se više zalaže za prisnije veze sa Rusijom nego sa Zapadom.

Ako bude izabran u predsjedništvo koje odlučuje o spoljnoj politici zemlje, Dodik je rekao da će nastaviti da podržava kandidaturu BiH za pridruživanje EU, ali ne i NATO.

„Ja sam protiv pridruživanja Bosne i Hercegovine u NATO“, rekao je Dodik, napominjući da su vojni avioni NATO-a bombardovali položaje Vojske Republike Srpske i samu Srbiju tokom ratova devedesetih.

Dodik je još rekao da nije optimista da bi se BiH uskoro mogla pridružiti EU. Predsjednik RS je nedavno intenzivirao kontakte sa desničarskim liderima širom Evrope i rekao da će razgovarati sa svima koji su legitimno izabrani. Takođe, rekao je da bi volio da se upozna sa Stivom Benonom, bivšim strategom američkog predsjednika Donalda Trampa.

Pitao bih ga da li će Tramp dobiti sledeći mandat. On bi trebalo to da zna.

Očigledno de Miloradu Dodiku nije strano mijenjanje stavova. U vezi sa potencijalnom pobjedom u trci za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Dodik je prethodnih dana govorio da ne misli da ide u Sarajevo na posao, naglašavajući da ima milijardu mjesta u kojima bi se ljepše osjećao od Sarajeva.

Ali, politički sistem je takav kakav jeste. Predsjedništvo jeste locirano u Federaciji BiH, ali ne moraju da se poslovi Predsjedništva obavljaju isključivo tamo. U Istočnom Sarajevu, tamo žive naši ljudi, imamo prostorije, institute. Ja neću promijeniti mjesto svog života, ako bude trebalo nekada ću otići tamo, ali sigurno to neće biti intenzivno. Ja tamo ne mislim da idem na posao.

Comment here