NASLOVNAPOLITIKA

Mihajilica ne odustaje od mandata. Obren Petrović ipak može ostati bez trećeg poslanika

 

Milanko Mihajilica uputio je žalbu Apelacionom odjeljenju Suda BiH protiv odluke Centralne izborne komisije a kojom ostaje bez osvojenog kompenzacionog mandata zbog preraspodjele mandata po nacionalnoj osnovi (u NSRS moraju biti zastupljena najmanje četiri Hrvata i četiri Bošnjaka).

Milanko Mihajilica

Odlukom na koju se Mihajilica žali treći mandat na kompenzacionoj listi oduzet je Mihajilici a dodijeljen kandidatu istog političkog subjekta na četvrtom mjestu kompenzacione liste Nini Bukejlović. Bukejlovićka se navodno izjašnjava kao Bošnjakinja. Mihajilica u žalbi tvrdi da su tom odlukom povređene odredbe člana 11 tačka 6. stav 2 Izbornog zakona BiH.

“Naime, ovom odredbom je decidno naglašeno da: Ako svaki od konstitutivnih naroda ne osvoji minimalan broj od četiri mandata, naknadni kompenzacioni mandat, dodjeljuje se kandidatu relevantnog konstitutivnog naroda, sa kompenzacione liste političke partije ili koalicije koja je osvojila najveći broj glasova i koja na listi ima još kvalifikovanih kandidata iz relevantnog konstitutivnog naroda”.- piše u žalbi koju je Milanko Mihajilica uputio Apelacionom odjeljenju suda BiH.

Dalje piše da je najveći broj glasova na izborima u Republici Srpskoj osvojio SNSD pa i samim tim kompenzacioni mandat koji se dodjeljuje kandidatu relevantnog konstitutivnog naroda, treba biti dodjeljen samo sa kompenzacione liste političke partije ili koalicije, koja je osvojila najveći broj glasova u Republici Srpskoj, za Narodnu skupštinu Republike Srpske, i koja na listi ima još kvalifikovanih kandidata iz redova konstitutivnog naroda.

“Umjesto da se ova zakonska odredba, nedvosmisleno primjeni, i na taj način ispoštuje Izborni zakon BiH, to se pobijanom Odlukom nije učinilo, čime je na najdrastičniji mogući način ošt ećena Srpska radikalna stranka Republike Srpske, jer bez ovoga mandata, ista postaje vanparlamentarna stranka, i to, isključivo zbog pogrešnog tumačenja i primjene Izbornog zakona BiH, tj. odredbe člana 11. tačka 6. stav 2. ovoga Zakona.”– piše Mihajilica u svojoj žalbi.

Nina Bukejlović foto srpska info

Mihajilica podsjeća i da se, između ostalog, Nina Bukejlović na lokalnim izborima 2016. godine kandidovala kao Nina Prešić a da se tada izjašnjavala kao Srpkinja.

 “Bukejlović rođ. Prešić Nina je promjenom nacionalnog izjašnjenja u toku izbornog ciklusa dovela do zloupotrebe prava u korist jednog lica i na štetu drugih , i to grubim kršenjem Izbornog zakona , jer je Bukejlović rođ. Prešić Nina promjenom nacionalnog izjašnjenja u toku izbornog ciklusa uzurpirala pravo legitimnih predstavnika koji se izjašnjavaju kao pripadnici srpskog naroda .”– piše još u žalbi Milanka Mihajilice.

Ulazak Nine Bukeljović u Narodnu skupštinu značio bi da SDS dobija još jednog poslanika iz dobojske regije što u aktuelnoj situaciji u kojoj se SDS nalazi ni malo nije zanemarljivo. SDS sada ima tri poslanika iz te regije a sva tri su “pod kontrolom” Obrena Petrovića tvrdi izvor Gerile iz ove stranke. Obren Petrović gradonačelnik Doboja jedan je od članova rukovodstva SDS-a koji je odmah nakon izbora počeo da zagovara koaliciju SDS-a sa SNSD-om. Nina Bukejlović inače je pastorka Obrena Petrovića i predsjednik je Aktiva mladih te stranke. Gradski odbor SDS-a donio je odluku da će poslanici te stranke iz ove regije biti dio skupštinske većine i u NSRS i u PSBiH.

SDS je na izborima osvojio 16 mandata, pitanje je koliko će ih zadržati. Kostadin Vasić koji je osvojio mandat je protekle sedmice isključen iz te stranke a više nije upitno kako će se u skupštini ponašati poslanici SDS-a iz Doboja. To znači da će tri poslanika SDS-a iz Izborne jedinice pet u Narodnoj skupštini Republike Srpske Nebojša Marić, Danijel Jošić i Nina Bukejlović (ukoliko uđe u skupštinu) podržati skupštinsku većinu, a Obren Petrović, koji je dobio mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH, prihvatiti poziv novoizabranog člana Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda Milorada Dodika za formiranje patriotskog bloka.

Predstavnici SDS-a iz Doboja napustili su sjednicu Glavnog odbora u nedjelju u Banjaluci, jer je na sjednici izostala diskusija o saradnji sa drugim strankama poslije izbora. Boris Jerinić, član Gradskog odbora SDS-a Doboj tada je izjavio da je SDS Doboj pobjednik izbora.

Comment here