DRUŠTVONASLOVNA

Migrantska kriza u Velikoj Kladuši: migranti će noć prespavati na ničijoj zemlji

Današnji burni događaji na području graničnog prelaza Maljevac i dalje se nastavljaju. Nema naznaka da će se situacija smiriti. U Domu zdravlja Velika Kladuša zbrinuto je nekoliko povrijeđenih osoba sa GP Maljevac. Među povrijeđenim migrantima je i jedno dijete od tri godine. Migranti su podigli šatore u međuprostoru između dvije granice i ostaće tamo tokom noći. Svi koji su stigli vozom sinoć i autobusom jutros vraćeni su u Sarajevo. Međutim, voz sa novim migrantima danas poslijepodne je krenuo iz Sarajeva za Bihać.

Niko od zvaničnika nije obišao lokaciju na kojoj se nalaze migranti. Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić bio je juče na sastanku u Vladi USK sa premijerom, ministrom policije i komesarom nakon čega se odmah vratio nazad.

U Bihaću je trenutno mirno. Migranti su manje primjetni na ulicama, bar migranti koji borave u kampu. Specijalna policija je na ulicama i vraća migrante u kamp.

FOTO: RTV USK

 

FOTO: RTV USK

 

FOTO: RTV USK

 

FOTO: RTV USK

 

FOTO: RTV USK

 

FOTO: RTV USK

Podsjećamo da su danas migranti probili prvi kordon policije Federacije BiH u Velikoj Kladuši i u nekom momentu su se našli na mostu koji vodi ka graničnom prelazu sa Hrvatskom. Pretpostavlja se da ih je bilo oko 150, dok je 90 migranata u vozu na željezničkoj stanici u Bihaću bilo blokirano od strane policije.

Na području graničnog prelaza Maljevac, hrvatska policija je oko 13 sati na graničnu crtu postavila zaštitnu ogradu, takozvane gelendere kao fizičku prepreku, rekla je Hini službenica MUP-ove službe za odnose s javnošću Marina Mandić.

VIDEO: DNEVNI AVAZ

U kompletnom Unsko-sanskom kantonu bilo je mnogo punkotova policije, a u taj kanton su poslate i jedinice Oružanih snaga BiH.

Migranti koji su ostali blokirani u vozu u Bihaću, njih oko 90, bili su blokirani od ponoći od strane policije Federacije BiH.

FOTO: GERILA.info
FOTO: GERILA.info

 

FOTO: GERILA.info
FOTO: GERILA.info

 

FOTO: GERILA.info
FOTO: GERILA.info

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, danas je bio nedostupan na telefon.

Više od 100 migranata provelo je noć u blizini Graničnog prelaza Velika Kladuša – Maljevac dok su čekali  da pređu granicu između Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

FOTO: Al Jazeera
FOTO: Al Jazeera

 

FOTO: Anadolu Agency
FOTO: Anadolu Agency

 

Novinarka RTV USK Aldijana Hadžihajdarević je javno na društvenim mrežama prije par dana postavila pitanja za vlasti po pitanju migrantske krize koja potresa Unsko-sanski kanton, ali i kompletnu BiH posljednih mjeseci.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2276516612376719&set=a.645526632142400&type=3

Od političara iz Hrvatske već je reagovao Ivan Pernar iz Živog zida na svom oficijelnom profilu na FB mreži.

Miroljubivi migranti opet napadnuti, čudi me da u mainstream medijima već nisu izjave dušebrižnika koji prozivaju…

Posted by Ivan Pernar on Wednesday, October 24, 2018

GERILA.info

 

Comment here