DRUŠTVONASLOVNANOVOSTIPOLITIKA

Lukač: Bio sam ugrožen, nemam razloga za ostavku

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske, Dragan Lukač jutro poslije fizičkog napada na poslanika Draška Stanivukovića kaže da ne osjeća da je učinio ništa loše i da je smatrao da je ugrožen a pošto nije reagovalo rukovodstvo parlamenta morao je sam da se odbrani od poslanika koji mu je prilazio. Lukač je prećutao konstataciju da je on zvao poslanika da mu priđe jer se to čuje na video snimku. Kaže i da je morao da se odbrani jer nije mogao da nagađa kakve su namjere poslanika koji mu je prilazio.

ministar unutrašnjih poslova RS, Dragan Lukač, foto Gerila

Ministre kako poslije prospavane noći komentarišete sinoćnja dešavanja u NSRS? Smatrate li da su ta dešavanja bila primjerena parlamentu, prije svega sa Vaše strane?

Ja sam već komentarisao i rekao to da sama skupština nije počela kako treba i da ponašanje opozicije nije bilo kako treba. To nije prvi put da se opozicija ponaša na takav način, sjećamo se njihovih pištaljki, zviždanja, čupanja mikrofona, ometanja obraćanja narodnih poslanika da bi se spriječilo donošenje nekih odluka bitnih za Republiku Srpsku. To se desilo i juče prilikom izlaganja srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika vidjeli ste jedno apsolutno neprimjereno ponašanje, prije divljaštvo gdje se uništavala državna svojina udarajući po konzolama i mikrofonima za vrijeme govora srpskog člana Predsjedništva. Jedno neartikulisano urlikanje, deranje koje nije čak primjereno ni stadionima ni navijačkim grupama a pogotovo narodnim poslanicima. Svi mi znamo da u skladu sa poslovnikom o radu NSRS nije dozvoljeno ometanje nekoga dok govori, nije dozvoljeno prilaženje svečanoj govornici. Sve to su radili poslanici, naročito Stanivuković koji je unio u NSRS zastavice NATO kojima je mahao ispred lica srpskom članu Predsjedništva, prišao je i mom stolu a na kraju ih bacio u lice predsjedniku Vlade u lice. Da li u NSRS narodni poslanik može da radi takve stvari, da predsjedniku Vlade baci u lice bilo šta a pogotovo zastavice NATO. Taj čovjek je bio pripadnik VRS, borio se…Neću da pričam o svom ratnom putu…Ne može jedan srpski narodni poslanik da unosi NATO zastavice u NSRS i da se tako ponaša. Ono što nije uradilo rukovodstvo NSRS, nije sankcionisalo nikoga od tih narodnih poslanika koji se tako ponašaju. Nije ispoštovan poslovnik koji nalaže da se takvi poslanici koji ometaju govornike udalje iz NSRS. Da je to rukovodstvo NSRS uradilo ništa se dalje ne bi desilo i mogao je biti nastavljen rad. Ja razumijem političku borbu ali jedno neprimjereno divljaštvo ali neprimjereno divljaštvo i ponašanje pojedinih poslanika koji već mjesecima pokušavaju da NSRS…jednostavno jednom neprimjerenom ponašanju i nemoguće je da bilo ko šta govori a da njima ne odgovara. Predsjednik Vlade je reagovao i da li je moguće da predsjedniku Vlade koji je štićena ličnost dođe i baci nešto u lice. To se dogodilo i kada sam ja pričao. Narodni poslanik Stanivuković je ustao sa svog mjesta, prešao preko čitave sale, došao pred moju govornicu, gurnuo mi mikrofon…

Vi ste ga zvali da dođe.

Ministar Dragan Lukač udario poslanika Draška Stanivukovića
Dragan Lukač udara Draška Stanivukovića u NSRS

Samo polako, sada ja pričam. Ti možeš nastaviti poslije. Čovjek mi je prišao preko čitave sale što nije dozvoljeno da se radi, nije dozvoljeno da se ljudi koji su dobili riječ da se spriječavaju da govore. Niti dobacivanje sa mjesta, to treba da se sankcioniše po poslovniku. Oni dobacuju sa svog mjesta i dobacuju, ne postoji niko i ništa za šta nisu optužili ali niko nikada od članova Vlade nije ustao sa svog mjesta i došao njima, skolnio im mikrofon i spriječio ga da govori na taj način. Stanivuković je to uradio više puta, uradio je i meni. Ne mogu da dozvolim da me bilo ko ugrožava na taj način. On je prijeteći krenuo prema meni, mlateći rukama, ja ne znam sa kojom namjerom. Odgurnuo sam ga od sebe, vidi se na snimku to i tu nema nikakvih povreda apsolutno ali on može da sada provodi proceduru dalje i nije problem, možemo da se pojavimo na sudu i da pričamo o tome. Odgurnuo sam ga od sebe u namjeri da ga spriječim da me ugrozi. Šta treba da razmišljam kada čovjek pređe preko čitave sale, mlateći rukama i krene prema meni, unoseći mi se u lice. A vidim da rukovodstvo NSRS ne reaguje. Treba li da očekujem da me udari? Ja nikome neću dozvoliti da me ugrozi bilo ko na bilo kom mjestu. Nikoga ne ugrožavam na bilo koji način. Imam pravo da u NSRS kažem šta mislim kao što i oni to rade i niko ih nikada nije spriječio. Ovo je apsolutno bio neprimjeren način ponašanja. Davno prije toga su u toku dana trebali biti sankcionisani i odstranjeni iz skupštine.

Mislite da je primjereno Vaše ponašanje, ako već nije reagovalo rukovodstvo skupštine, da li je posao ministra pa i ministra unutrašnjih poslova da se fizički obračunava sa bilo kim a pogotovo sa poslanicima?

Ja imam pravo da se branim kao i svaki čovjek u ovoj Republici kada se osjeti ugroženim. Ja sam u tom trenutku se osjetio ugroženim od čovjeka koji ide preko čitave dvorane, mašući rukama, prijeteći i unoseći se meni u lice. Ako je mislio nešto da kaže to je mogao sa mjesta. A ako ide prema meni i unosi mi se u lice šta da očekujem od njega, da me udari i ništa drugo, i ti si to osjetio na svojoj koži i da se nisi branio možda bi prošao mnogo gore (Lukač misli na slučaj napada na novinara Vladimira Kovačevića)….Nećemo raspravljati o tome, rekao sam šta imam.

Da li je bilo ko od Vas tražio ostavku i da li Vi poslije svega razmišljate o ostavci?

Ne, ne vidim apsolutno…Znaš i sam da je u proteklom periodu opozicija od mene tražila 365 puta tražila ostavku tako da o tome sa njima neću da polemišem o tome. Ja sam rekao ostavku od mene može da traži onaj ko mi je dao mandat i to ću onda odmah da uradim kada bude zatraženo ili ako napravim krivično djelo koje nije spojivo sa poslom koji radim. Ovdje nisam uradio ništa od toga, ovdje sam branio sebe.

GERILA info

 

Comment here