NASLOVNASPORT

Kvalifikacije za UEFA Ligu šampiona: Zrinjski na Putu suza

Juče je u sjedištu UEFA u Nionu obavljeno žrijebanje parova prvog kola kvalifikacija za UEFA Ligu šampiona. Šampion BiH Zrinjski u prvoj utakmici koja se igra 10/11. jula igraće u gostima kod slovačkog Spartaka iz Trnave. Revanš se igra 17/18. jula u Mostaru.

Gerila je već pisala o šansama bh. klubova u UEFA takmičenjima. Što se pozicije Zrinjskog na UEFA rang-listi tiče, on se nalazi na 257. mjestu sa 3,750 bodova, što predstavlja bolji plasman od Spartaka iz Trnave, koji se nalazi na 282. mjestu sa 3,500 bodova. Kao što vidimo, razlika nije velika. Međutim, sama pozicija na rang-listi UEFA ne znači ništa. Ili ne bi trebala da znači. Kako bi sagledali izglede Zrinjskog u duelu sa slovačkim Spartakom, pored pozicije na rang-listi, možemo baciti pogled i na tržišnu vrijednost ova dva kluba. Na sajtu Transfermarkt stoji da je vrijednost igrača Zrinjskog 9,20 miliona evra, dok Spartak iz Trnave vrijedi 6,33 miliona evra. Dakle, i na osnovu ovog parametra Zrinjski je u prednosti.

Ipak, ni pozicija na rang-listi ni tržišna vrijednost Zrinjskom ne garantuju da će proći u narednu rundu kvalifikacija gdje ga potencijalno čeka pobjednik iz duela između irskog Kork Sitija i Legije iz Varšave, za koju se očekuje da prođe dalje. Legija je već ozbiljniji protivnik. Na UEFA rang-listi se nalazi na 59. mjestu sa 24,500 osvojenih bodova, dok tržišna vrijednost poljskog šampiona iznosi 26,63 miliona evra.

Međutim, vratimo se prvom i potencijalno posljednjem protivniku Zrinjskog u predstojećem izdanju Lige šampiona. Spartak iz Trnave nema većih uspjeha u slovačkom fudbalu. Ovo mu je prva titula od kada se igra slovačka liga. Doduše, pet puta su bili prvaci Čehoslovačke, ali posljednji put 1973. godine. Što se nastupa u evropskim takmičenjima tiče, Spartak je najveći uspjeh ostvario u sezoni 1968/69. kada su dogurali do polufinala Kupa evropskih šampiona, prethodnika današnje Lige šampiona. Tada ih je u dvomeču izbacio Ajaks na čelu sa Johanom Krojfom. Međutim, posljednjih godina nisu dogurali dalje od kvalifikacija. Najbolji učinak su imali u sezoni 2011/12. kada ih je moskovska Lokomotiva izbacila iz plej-ofa za Ligu Evrope, i u sezoni 2014/15. kada ih je švajcarski Cirih izbacio iz istog takmičenja i to u istom kolu kvalifikacija. Dakle, kao ni Zrinjski, nemaju previše uspjeha posljednjih godina.

Zrinjski je najdalje dogurao u sezoni 2010/11. kada je došao do trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope. Tada je ispao od danskog Odensea. Inače, imali su svoje „momente“ kada su ispadali od višestruko slabijih protivnika, kao u sezoni 2005/06. kada su ispali od Didelanža iz Luksemburga, ili u sezoni 2015/16. kada su ispali od jermenskog Širaka.

Što se iskustva protiv slovačkih ekipa tiče, Zrinjski ne pamti po dobru sezonu 2009/10. kada ih je Slovan iz Bratislave izbacio iz drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona. S druge strane, Spartak se čak tri puta sastajao sa ekipama iz BiH, ukoliko ne računamo nastup protiv Željezničara u Mitropa kupu u sezoni 1966/67. Prvi put je igrao protiv tuzlanske Slobode u INTERTOTO kupu 2004. godine kada je prošao dalje. Izgubili su od Sarajeva u drugom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope u sezoni 2009/10. Posljednji put su igrali protiv bh. klubova u sezoni 2015/16. kada su izbacili Olimpik iz Sarajeva.

Dakle, na prvi pogled se čini da je Zrinjski dobio prilično ravnopravnog protivnika. Na osnovu navedenih parametara – pozicije na UEFA rang-listi, tržišne vrijednosti i dosadašnjeg uspjeha u evropskim takmičenjima, može se zaključiti da će o konačnom pobjedniku odlučivati nijanse. A onda ide sledeća runda kvalifikacija i najvjerovatnije Legija iz Varšave. U suštini, drugorazredni klub u evropskim okvirima. Ali ipak za klasu bolji i od Zrinjskog i od Spartaka iz Trnave.

Comment here