DRUŠTVONASLOVNA

Krv i zemlja – Stranka Narod i pravda s nacističkom parolom izlazi na izbore u BiH

Član stranke Narod i pravda i kandidat za načelnika Opštine Novi Grad Adnan Delić obratio se početkom septembra putem svog fejsbuk profila članovima i simpatizerima stranke i obavjestio ih zašto je prihvatio kandidaturu za načelnika Opšine Novi Grad.

U video obraćanju članovima NiP-a, između ostalog je citirao “jednog” čovjeka koji je rekao da je “voda pomiješana sa zemljom blato, ali krv pomiješana sa zemljom je domovina”.

Riječi “krv pomiješana sa zemljom je domovina” mogu nas kroz prošlost podsjetiti na jedan od najstrašnijih istorijskih događaja koji je zadesio čovječanstvo.

Ideologija “Blut und Boden” (krv i zemlja) je fraza koju je koristio nacistički vođa Adolf Hitler kako bi opravdao da njemački narod (krv) ima pravo živjeti na njemačkom i evropskom prostoru (zemlja). Termin “krv i zemlja” (Blut und Boden) je za nacistički režim postao modul koji je služio za podsticanje nacističkih nacionalnih interesa čije su ideje na kraju direktno dovele do masovnog ubijanja Jevreja i do Holokausta.

Izjava kandidata za načelnika sarajevske opštine Novi Grad Adnana Delića (Narod i pravda) možda i ne čudi ako se prisjetimo da je Stejt department u junu 2020. objavio Izvještaj o međunarodnim i religijskim slobodama za 2019. godinu. U izvještaju se veoma negativno citira i tadašnji predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković (šef stranke Narod i pravda) da je u jednom intervjuu izjavio “kako mu ne smeta to što se jedna lokalna osnovna škola zove po antisemitu i ustaši iz Drugog svjetskog rata koji je glorifikovao Hitlera”.

Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, gostujući na N1 televiziji 14.10.2020. na pitanje novinara da li će, ako dođe ponovo na vlast, promijeniti naziv Osnovne škole Mustafa Buduladžić, izbjegao je odgovor manipulativno govoreći da to nije u nadležnosti Kantona već Opštine. Takvim odgovorom je ponovo bacio rukavicu u lice Vladi SAD-a.

Da odgovor Elmedina Konakovića nije slučajan i da stranka Narod i pravda postaje desno radikalna stranka može se zaključiti i po izjavi kandidata za načelnika Opštine Novi Grad Adnana Delića koji je pod nacističkom parolom krenuo u izbornu utrku.

Međutim, čudi da druge stranke “četvorke” (SDP BiH, Naša stranka i NLB) nisu reagovale na “krv i zemlju” Adnana Delića koji je na Lokalnim izborima u Bosni i Hercegovini i njihov, odnosno zajednički kandidat.

Tokom predizbornih kampanja moguće je vidjeti mnogo toga, ali da neki političar baštini i referiše se na nacističke parole, to nije viđeno nikada.

Mladen Bubonjić

Comment here