DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Krivična zbog leta u Teslić

Ivan Begić iz PDP-a podnio je krivičnu prijavu protiv Bobana Kusturića direktora Helikopterskog servisa Republike Srpske, Milorada Dodika člana Predsjedništva BiH iz RS, Željke Cvijanović predsjednice RS i Zorana Tegeltije predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja.

Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Zoran Tegeltija su 12. jula koristili usluge Helikopterskog servisa Republike Srpske kada su išli na stranački sastanak sa rukovodstvom SNSD-a u Tesliću.

Stranački sastanak u Tesliću

12.7.2020. godine da bi Milorad Dodik, Željka Cvijanović i Zoran Tegeltija na vrijeme stigli u Teslić na stranački skup, a ne u svojstvu funkcija u državi koje obavljaju, angažovan je Helikopterski servis Republike Srpske. Helikopter je sletiona pomoćni teren stadiona „Radolinka“ u Tesliću. Dodik i Tegeltija su, nakon slijetanja, popili kafu sa predsjednikom OO SNSD-a u Tesliću Draganom Bogdanićem i potpredsjednikom OO SNSD-a u Tesliću Markom Trivunovićem”, rekao je Begić.

Iz Helikopterskog servisa Republike Srpske su nedavno odgovorili da oni ne mogu otkrivati detalje o letovima lica koja imaju pravo na korištenje usluga Helikopterskog servisa.

“Helikopterski servis Republike Srpske osnovan je Uredbom Vlade Republike Srpske kao zajednička stručna služba za pružanje usluga prevoza helikopterima radi obavljanja službenih poslova najviših zvaničnika Republike Srpske, izvođenja medicinskog transporta i posebnih operacija za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske kao i operacija gašenja požara iz vazduha i potrage i spasavanja. Procedura za izvođenje letova sprovodi se na osnovu naloga za let ovlaštenih korisnika, te u skladu s tim Helikopterski servis Republike Srpske nije ovlašten davati informcije o kretanju najviših zvaničnika. Molimo Vas da se za dobijanje takvih informacija obratite nadležnim kabinetima.” odgovor je Helikopterskog servisa.

Krivičnu prijavu je sredinom jula najavio banjalučki advokat Dario Sandić zbog nezakonite upotrebe aviona u vlasništvu Republike Srpske u januaru 2019. godine. Tada je član Predsjedništva iz Republike Srpske Milorad Dodik avionom u vlasništvu RS letio u Brisel iako tada nije bilo zakonskog osnova da on koristi avion Republike Srpske. Vlada je tek u februaru te godine, mjesec dana nakon Dodikovog leta u Brisel, dopunila Uredbu o osnivanju Vazduhoplovnog servisa i tako omogućila da njegove usluge koristi i član Predsjedništva. Sandić navodi da je od Predsjedništva ali i od Vlade Republike Srpske tražio informacije o tome ko je odobrio da član Predsjedništva BiH može da koristi avion u vlasništvu Republike Srpske ali da odgovore nije dobio.

GERILA info

Comment here