DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Kostrešević jedini kandidat za direktora policije

Siniša Kostrešević aktuelni savjetnik ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragana Lukača jedini je, za sada, kandidat za poziciju direktora Policije Republike Srpske. Ponovljeni konkurs otvoren je do 11. jula a na njega se do sada prijavio samo Kostrešević. Nezvanično, on ima podršku struje SNSD-a oko Milorada Dodika.

Izvori Gerila info tvrde da je teško očekivati da će se na konkurs prijaviti još neko od kandidata. Aktuelnom direktoru Policije Darku Ćulumu prije nekoliko mjeseci je istekao mandat a on i dalje važi za kandidata za novog direktora Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA).

Prethodni konkurs na koji su se prijavila tri kandidata poništen je iako je konkursna procedura okončana. Zvaničan razlog poništenja konkursa je odlazak predsjednika Nezavisnog odbora u misiju u inostranstvo a nezvanično kandidati nisu zadovoljili ukuse Milorada Dodika koji je insistirao na poništavanju konkursa.

Predsjednik Vlade Radovan Višković rekao je da očekuje da Srpska konačno dobije novog direktora Policije.

 

Radovan Višković
Radovan Višković

“Svakako da RS zaslužuje da dobije direktora Policije, prije svega nakon jučerašnjih razgovora u Sarajevu gdje je moguće da dosadašnji direktor Policije ide na mjesto direktora SIPE. Ja se nadam da sve u skladu sa zakonom i procedurama da ćemo doći u situaciju da imamo ime direktora Policije.”– rekao je Radovan Višković.

On kaže da nema političkih uticaja na izbor novog direktora Policije Republike Srpske ali i da se on ne bavi tim stvarima.

“Svako treba da radi svoj posao”-kaže kratko Višković.

Direktor Policije, inače, za policiju je važnija funkcija od funkcije ministra unutrašnjih poslova koja je politička funkcija ali je pozicija direktora Policije Srpske u posljednjih nekoliko godina izgubila na značaju dok je pozicija ministra unutrašnjih poslova dobila na značaju.

Naši izvori tvrde da je borba oko toga ko će biti novi direktor Policije Republike Srpske borba i u samom vrhu RS i SNSD oko toga ko će kontrolisati jednu od najvažnijih institucija u Republici Srpskoj.

GERILA info

Comment here