DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Kostrešević favorit nezavisnog odbora koji nije sačekao sedmog člana

Nezavisni odbor NSRS danas je obavio razgovore sa dva kandidata za direktora Policije Republike Srpske. Na konkurs su se prijavili Siniša Kostrešević savjetnik ministra unutrašnjih poslova Dragana Lukača koji važi za favorita Milorada Dodika zbog kojeg je poništen prethodni konkurs i Vlado Jovanić zamjenik načelnik Uprave za policijsku podršku koji važi za nestranačkog kandidata.

Nezavisni odbor je, nakon razgovora sa kandidatima, prednost dao Kostreševiću to mišljenje poslao ministru unutrašnih poslova koji sada treba da odboru dostavi svoje mišljenje.

Zanimljivo je da Nezavisni odbor nije sačekao da bude kompletiran sedmim članom. Sedmog, najnovijeg člana odbora tek treba da potvrdi Vijeće naroda Republike Srpske i nakon toga njegovo imenovanje mora da bude objavljeno u Službenoom glasniku. Sedmi član, shodno tome, nije učestvovao u dosadašnjem radu odbora. To, tvrde naši izvori iz ovog odbora, može da rezultira žalbom onog kandidata koji ne bude izabran za novog direktora Policije RS. Zvanično je prethodni konkurs poništen upravo zbog nedostatka jednog člana.

Siniša Kostrešević je široj javnosti u Republici Srpskoj postao poznat kada je saslušavan na Anketnom odboru NSRS koji je formiran zbog ubistva Davida Dragičevića. Vlado Jovanić nije poznat široj javnosti a naši izvori iz MUP-a tvrde da je njegova kandidatura iznenađenje za mnoge jer je očekivana samo prijava Siniše Kostreševića.

Jedan konkurs je poništen u martu ove godine. Zvanično jer je tadašnji predsjednik Nezavisnog odbora otišao u mirovnu misiju a nezvanično jer je to tražio Milorad Dodik koji je bio nezadovoljan prijavljenim kandidatima.

Pozicija direktora Policije Republike Srpske najvažnija je pozicija u Policiji Republike Srpske i za policiju je važnija od pozicije ministra unutrašnjih poslova koja je politička funkcija. Za vrijeme dok je na čelu Policije bio Darko Ćulum koji je sada na čelu SIPE funkcija ministra je za policiju postala važnija od funkcije direktora Policije.

GERILA info

Comment here