EKONOMIJANASLOVNA

Kosmos prodaje imovinu

Banjalučki Kosmos prodao je objekat-zgradu uz tranzit jednoj banjalučkoj trgovačkoj kompaniji za dva miliona maraka. Istovremeno uprava ovog preduzeća namjerava da obezbijedi kredit u vrijednosti od 3,6 miliona maraka. Ta sredstva dijelom bi, saznaje Gerila info, trebalo da budu potrošena na zaostala dugovanja radnicima jer nije ispoštovan plan restrukturisanja preduzeća kojim je radnicima dug trebalo da bude isplaćen u ratama uz redovne plate. U Kosmosu nemaju novca da isplate dug radnicima a oni radnici koji su se usudili da glasno pitaju šta je sa njihovim novcem završili su na čekanju, nakon što su sudskim presudama vraćeni na posao. Osnovni sud je poništio riješenja o otkazu o čemu je Gerila već pisala u oktobru ove godine.

U upravi ovog preduzeća nisu tada a ni do danas odgovorili na pitanja koja smo im poslali a u vezi su kredita, prodaje objekata, tužbi i duga prema radnicima.

U međuvremenu je direktor Kosmosa Dušan Vještica predstavio plan posla sa jednom ruskom kompanijom a ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević je nakon toga najavio da će Kosmos možda odustati od pomenutog kredita, ukoliko posao sa Rusima zaživi. Saglasnost Kosmosu za podizanje kredita u iznosu od 3,6 miliona maraka dala je Vlada Republike Srpske.

Nezvanično, Kosmos je još neke od objekata u krugu preduzeća proglasio za neperspektvnu imovinu i potencijalno je spremna za prodaju.

“Ja koliko imam informaciju plate radnicima su izmirene u posljednjih nekoliko dana, što se tiče kreditnog aranžmana na njemu se radi međutim postoji mogućnost da se i odustane od kreditnog aranžmana jer upravo u saradnji sa ruskim kompanijama koje su bile u prethodnom periodu postoji mogućnost da se realizuju neki projekti koji stoje tamo a koji bi donijeli privrednom društvu neki prihod…”– rekao je Vjekoslav Petričević prije nekoliko dana.

GERILA info

 

 

Comment here