DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Korona virus u Bosni i Hercegovini: Zabrane, preporuke, savjeti

Bosna i Hercegovina zvanično je zabranila ulazak u zemlju licima koja dolaze iz najrizničnijih zemalja u kojima je najveći broj slučajeva zaraženih virusom korona, prenosi portal Klix.

Iz Granične policije BiH naređeno je svim terenskim kancelarijama na graničnim prelazima da se zabrani ulazak osobama koje dolaze iz Italije, Irana, Јužne Koreje i pojedinih dijelova Kine, tačnije provincije Hubei i grada Vuhana.

Odluka je odmah stupila na snagu nakon što je direktor Granične policije BiH Zoran Galić sinoć primio službeni zahtjev ministra bezbjednosti BiH Fahrudina Radončića da postupi u skladu sa ovlašćenjima.

Ranije je Radončić za takvu odluku dobio punu podršku predsjedavajućeg Savjeta ministara Zorana Tegeltije, ali i premijera Srpske Radovana Viškovića i FBiH Fadila Novalića.

Istovremeno, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske preporučuje putnicima iz Republike Srpske da odgode putovanje u zemlje zahvaćene širenjem virusa korona ukoliko nije neophodno, a putnicima iz zemalja zahvaćenih virusom da se obavezno po dolasku u Republiku Srpsku telefonski jave nadležnom domu zdravlja, kako bi dobili savjet i preporuku za dalje postupanje, prenosi RTRS.

Iz Instituta putnicima koji iz Republike Srpske ipak putuju u zemlje zahvaćene novim virusom korona preporučuju da poštuju mjere i to da izbjegavaju kontakt sa bolesnim osobama, naročito osobama sa simptomima respiratornih infekcija, te da često peru ruke sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi.

Ako sapun i voda nisu dostupni, iz Instituta navode da treba koristiti dezinfekciono sredstvo na bazi alkohola, nakon što se ukloni vidljiva nečistoća sa ruku.

Iz Instituta navode da je potrebno izbjegavati kontakt sa životinjama (živim ili mrtvim) i odlazak na tržnice sa životinjama.

Јedna od mjera za putnike jeste i da ne jedu sirove ili nedovoljno termički obrađene namirnice životinjskog porijekla.

Iz Instituta za javno zdravstvo navode da je, ukoliko se putuje u zemlje zahvaćene novim virusom korona, o tome potrebno obavijestiti svog doktora i naglašavaju da se ovo posebno odnosi na starije osobe i osobe sa hroničnim oboljenjima koje imaju veći rizik da dobiju ozbiljniju formu bolesti ili komplikacije.

“U slučaju pojave respiratornih simptoma, povišene temperature, kašlja, otežanog disanja odmah potražite ljekarsku pomoć. U zdravstvenu ustanovu se prvo javite telefonom”, preporučuju iz Instituta onima koji putuju u zemlje zahvaćene virusom korona.

Putnicima koji dolaze iz zemalja zahvaćenih novim virusom korona iz Instituta ističu da su, s cilju zaštite zdravlja stanovništva, obavezni da se po dolasku u Republiku Srpsku telefonski jave nadležnom domu zdravlja kako bi dobili savjet i preporuku za dalje postupanje.

U slučaju pojave povišene tjelesne temperature i respiratornih simptoma (kašalj, otežano disanje) iz Instituta navode da je potrebno da odmah potraže ljekarsku pomoć.

“U nadležni dom zdravlja prvo se javite telefonom i obavezno spomenite svoje nedavno putovanje i simptome bolesti. Nemojte putovati u bolesnom stanju”, preporuka je Instituta za putnike koji putuju iz zemalja zahvaćenih novim virusom korona.

Preporuka putnicima koji putuju iz zemalja zahvaćenih novim virusom korona jeste i da se i izbjegava kontakt s drugim osobama.

“Ako to nikako nije moguće, nosite hiruršku masku koja pokriva nos i usta dok ste u kontaktu sa drugim osobama”, navode iz Instituta.

Preporučuje se često pranje ruku sapunom i vodom u trajanju od najmanje 20 sekundi, a ako sapun i voda nisu dostupni, da se koristi dezinfekciono sredstvo, a tokom kihanja i kašljanja pokrivanje usta i nosa jednokratnom papirnom maramicom, koju je nakon upotrebe potrebno odmah baciti.

Vlada Republike Srpske juče je donijela odluku da budu zatvorene sve škole i visokoškolske ustanove u Republici Srpskoj do 30. marta.

zabranjena su sva javna okupljanja. Institucije Republike Srpske se trebaju obratiti Savjetu ministara i Graničnoj policiji da vode pooštren ulazak i kontrolu ulaska lica iz zemalja zahvaćenih virusom korona. Takođe, zdravstvene ustanove trebaju da sačine plan rada u vanrednim okolnostima. Treba se uspostaviti i komunikacija sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i pojedinim ambasadama kako bi bila obezbijeđena pomoć i podrška.

Krizni štab Federacije BiH. FOTO: sarajevskasehara.com.

Comment here