NASLOVNANOVOSTIPOLITIKA

Korona ne odlaže sjednicu NSRS. Spas u kvorumu koji nije obavezan.

Narodna skupština Republike Srpske
Narodna skupština Republike Srpske. FOTO: business-magazine.ba

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske biće održana sutra, potvrdio je predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

“Sjednica će biti održana u uslovima koje propisuje Institut za javno zdravstvo. Pored maski i pleksigasa poštovaće se i fizička distanca koliko je to izvodljivo.”– rekao je predsjednik republičkog parlamenta.

Čubrilović je napomenuo da se ništa ne preduzima mimo konsultacija sa strukom a da će Kolegijum sutra odrediti prioritete u dnevnom redu kako bi rad bio što efikasniji. Prvobitno je dnevnim redom bilo predviđeno 18 tačaka.

Virus Korona do sada je potvrđen kod poslanika SNSD-a Srđana Mazalice i kod savjetnika Nedeljka Čubrilovića, Mateja Savića a dvoje zaposlenih u kabinetu predsjednika skupštine su testirani i nalaze se u kućnoj izolaciji.

Virus korona ranije je potvrđen kod predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića a iz njegovog kabineta su ranije najavili da će sve aktivnosti prilagoditi novonastaloj situaciji.

Narodna skupština, inače, nedavnim izmjenama Poslovnika, ima mogućnost održavanja online sjednica ali je Nedeljko Čubrilović prije nekoliko dana rekao da se o tome ne razmišlja.

Potpredsjednik NSRS, Milan Petković kaže da je NSRS upoznata sa svim činjenicama u vezi sa aktuelnom situacijom a da su sva lica koja su bila u neposrednom kontaktu sa licima kod kojih je potvrđen virus korona u izolaciji.

On je rekao da će sjednica biti održana u sali NSRS jer nisu doneseni potrebni pravilnici kako bi bila održana online sjednica, i pored izmjena Poslovnika. On je podsjetio da je izmjenama Poslovnika ukinut kvorum na raspravama što znači da na raspravama ne mora biti prisutan niko od poslanika pa i to pogoduje aktuelnoj situaciji.

Polsanik SDS-a Davor Šešić pita ko će snositi odgovornost ukoliko se desi da Narodna skupština postane novi klaster.

“Obzirom na informaciju da je jedan savjetnik Čubrilovića zaražen, a dva člana njegovog kabineta u izolaciji, da je najmanje jedan poslanik zaražen, da je Višković zaražen, postavlja se pitanje da li će Narodna skupština postati novi klaster. Pošto je period inkubacije 15 dana, ne može se sa sigurnošću tvrditi da nema još zaraženih među zaposlenima u Narodnoj skupštini ili među članovima Vlade Republike Srpske. Ako sve ovo znamo, jasno je da održavanje sjednice Narodne skupštine nosi sa sobom ozbiljan rizik.”– kaže Šešić za Gerila info.

Zanimljivo, Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, saopštio je da u posljednja 24 sata na području Republike Srpske nisu vršena nova testiranja na prisustvo virusa korona.

GERILA info

Comment here