NASLOVNAPOLITIKA

Koalicioni partneri u Republici Srpskoj saglasni sa sporazumom o formiranju vlasti na nivou Bosne i Hercegovine

Konferencija za medije nakon sastanka čelnika vladajuće koalicije u Republici Srpskoj. FOTO: srna.rs.

Partije koje čine vladajuću koaliciju u Republici Srpskoj podržale su sporazum koji su potpisali predsjednici SNSD-a, HDZ-a i SDA Milorad Dodik, Dragan Čavić i Bakir Izetbegović, prenosi novinska agencija Srna.

Učesnici današnjeg sastanka, koji je održan u Banjaluci, ocijenili su da je sporazum u skladu sa Rezolucijom o vojnoj neutralnosti i svim aktima Narodne skupštine Republike Srpske.

Sastanku su prisustvovale delegacije SNSD-a, DNS-a, SP-a, Demosa, Ujedinjene Srpske i NDP-a.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske Milorad Dopdik izjavio je da su se koalicioni partneri danas saglasili oko sporazuma koji su nakon devet mjeseci lideri SNSD-a, HDZ-a BiH i SDA potpisali juče u Sarajevu.

Кoalicioni partneri su saglasni. Svi elementi sporazuma u skladu sa aktima Srpske i sa Rezulocinom o vojnoj neutralnosti.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik nakon sastanka čelnika vladajuće koalicije u Republici Srpskoj. FOTO: srna.rs.

Govoreći o NATO, Dodik je rekao da saradnja nije sporna, ali da članstvo nije prihvatljivo. “Vjerujemo da će Savjet ministara uskoro biti formiran. Nepotrebno dugo se čekalo”, rekao je Dodik ističući da su stvoreni svi temeljni uslovi kako bi se formirao Savjet ministara.

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je da ova stranka pruža podršku hitnom formiranju vlasti na nivou BiH, naglasivši da je normalno da izborni pobjednici u svojim izbornim jedinicama imaju prvenstveno pravo da razgovaraju i da se na kraju dogovore o formiranju vlasti na nivou BiH.

Naš stav je da je vlast na nivou BiH trebalo formirati odmah nakon izbora te sa tog aspekta pozdravljam sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH.

On je naveo da DNS ima jasne stavove o svim pitanjima o kojima je govorio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik. Kada je riječ o članu tri pomenutog sporazuma i evroatlanskim integracijma, Pavić je rekao da Srpska “ima mnogo ranije zauzet stav da te zaključke, stavove i želje treba koordinisati sa Srbijom”.

Mislim da će taj dio posla u vremenu koje je pred nama biti koordinisan sa Srbijom.

Dragan Čavić, predsjednik NDP, rekao je da je Sporazum napravljen u okvirima Rezolucije o vojnoj neutralnosti usvojenoj u NSRS, ali da je sigurno da će po tom pitanju biti dosta različitih interpretacija.

Jako je bitno da se Predsjedništvo BIH uključuje u pitanje saradnje NATO jer po pitanju odbrane nijedan član Predsjedništva BiH ne može biti preglasan.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić nakon sastanka čelnika vladajuće koalicije u Republici Srpskoj. FOTO: srna.rs.

Potpredsjednik SP-a Živko Marjanac rekao je da su za ovu stranku prihvatljivi principi o formiranju vlasti na nivou BiH, koje je lider SNSD-a Milorad Dodik potpisao sa predsjednicima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem.

Vjerujem da su principi prihvatljivi i za Republiku Srpsku, jer je navedeno i ono za šta se Dodik zalagao, a to je da u njima nema Godišnjeg nacionalnog programa. To je bitno, jer su se neki već javili da je prihvatanje ovih principa izdaja, da se ide ka NATO-u i kako će se usvojiti taj program, a to se u ovim princima nigdje ne navodi.

On je nakon sastanka čelnika vladajuće koalicije u Republici Srpskoj novinarima u Banjaluci naveo da principi predviđaju da se nastavi integracija BiH u EU, ali ne i u NATO.

Potpredsjednica Demosa Spomenka Stevanović naglasila je da sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH garantuje stabilnost Republike Srpske i BiH. Stevanovićeva je istakla da je veoma važno što će buduća vlast na nivou BiH biti formirana od stranaka koje su pobjednice na prethodnim opštim izborima a to su SNSD, HDZ i SDA.

Te stranke su izraz volje naroda i smatramo da će ta činjenica garantovati u budućnosti stabilnost BiH i Republike Srpske.

Navodeći da je do formiranja vlasti na nivou BiH trebalo doći mnogo ranije, ona je konstatovala da je previše vremena izgubljeno, ali da je sigurna da će biti ispoštovan član sporazuma koji predviđa da u narednih 30 dana mora da bude formirana vlast na nivou BiH.

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić ocijenio da je sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH dobar za Republiku Srpsku i nije loš za Federaciju BiH, jer je rezultat kompromisa, demokratskih načela i rezultata izbora. Stevandić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je potpuno jasno da je za ovakav sporazum EU, a da protiv njega nemaju ništa ni Rusija ni Srbija ni Hravatska.

Protiv njega mogu biti samo oni koji se osjećaju izbornim gubitnicima, koji ništa ne razumiju i koje vode nerealne ambicije.

On je zaključio da je sporazum dobar i da je doprinos napretku i miru.

Republika Srpska je apsolutno zaštićena, sporazum je u skladu sa svim njenim aktima. Srbija ima mnogo veći nivo saradnje sa NATO-om od Srpske i odluku da ne pristupa vojnim savezima, tako da i mi možemo sarađivati sa NATO-om kao i Srbija, jer imamo istu vojnu politiku.

Prema njegovim riječima, ovaj sporazum ne remeti odnose u Federaciji BiH.

Predsjednik Povjereništva dobojskog SNSD-a Obren Petrović izrazio je zadovoljstvo jer je potpisan sporazum o principima formiranja vlasti na nivou BiH, te izrazio nadu da će vrlo brzo novi saziv Savjeta ministara početi da radi u punom kapacitetu.

To će biti dobro za sve građane BiH, a time i Republike Srpske.

Petrović očekuje da će sporazum izazvati brojne komentare, te ocijenio da kritike nemaju nikakvu svrhu, te da treba ići naprijed.

Naposlijetku, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH koji su potpisali SNSD, HDZ BiH i SDA važan za građane Republike Srpske jer će na taj način biti otklonjene opstrukcije i blokade zbog kojih nisu mogli da budu završeni mnogi procesi i aktivnosti od značaja za život građana. Ona je podržala potpisivanje sporazuma i napore da bude formirana vlast na nivou BiH.

Izbori treba da budu demokratski, fer i slobodni, ali i da nakon njih možemo implementirati izborne rezultate. Ovaj sporazum je prvi korak na putu formiranja vlasti na nivou BiH. U interesu je građana Srpske, koji biraju svoje predstavnike, da bude ispoštovana njihova volja. Ovo je konkretna radnja i doći ćemo do nove vlasti na nivou BiH.

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović nakon sastanka čelnika vladajuće koalicije u Republici Srpskoj. FOTO: srna.rs.

Ona je istakla da je formiranje vlasti uslov da bi završili mnoge započete procese i aktivnosti, a posebno da bi spriječili opstrukcije i blokade što je važno za Republiku i njene građane.

Ne vidim ništa problematično u ovom sporazumu iako neki uvijek mogu problematizovati i tumačiti na različite načine kakav god materijal da napišete i dogovorite. Idemo u formiranje vlasti i nadam se da će ovaj sporazum biti realizovan u predviđenom roku od 30 dana. Želim da vjerujem da će biti sve onako kao što je dogovoreno i potpisano i dajem podršku tim naporima.

Prema njenim riječima, neopravdano dugo je čekano da bude napravljen prvi korak, iako je bilo logično da to bude učinjeno početkom ove godine.

BiH će i dalje biti suočena sa brojnim političkim izazovima i pitanjima, ali je važno da mi iz Srpske nastupamo jedinstveno i da svaki put budemo u stanju i kapacitetu da provedemo ono što je volja naših građana, odnosno birača. Ova široka koalicija, djelujući i radeći zajedno, garantuje stabilnost i bezbjednost Srpske i opredijeljena je da rješava probleme koji su važni za život građana.

Podsjećamo, lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i i SDA Bakir Izetbegović postigli su juče u Sarajevu dogovor o formiranju Savjeta ministara i potpisali principe za formiranje vlasti na nivou BiH. Sastanak je održan u organizaciji delegacije EU u BiH i uz prisustvo šefa te delegacije Lars-Gunar Vigemarka.

Comment here