NASLOVNAPOLITIKA

Ko savjetuje potpredsjednike NSRS

FOTO: narodnaskupstinars.net

Malo je funkcija koliko je stranačkih i ličnih apetita u Republici Srpskoj. Nakon izbora četiri potpredsjednika Narodne skupštine Republike Srpske aktuelno je popunjavanje njihovih kabineta. Pored plate od 2024 marke ova pozicija uglavnom omogućava “uhljebljavanje” stranačkih kadrova i tu nema izuzetaka kada su u pitanju i stranke u vlasti i opoziciji.

Narodna skupština Republike Srpske u ovom sazivu ima maksimalan broj potpredsjedika a to su Milan Petković iz Ujedinjene Srpske, Sonja Jovičević Karadžić iz SDS-a, Željka Stojičić kao Hrvatica iz SNSD-a i Senad Bratić kao Bošnjak iz SDA. Svaki kabinet potpredsjednika skupštine u mandatu košta više od 300 000 maraka.

Za sada su dva potpredsjednika imenovala savjetnike. Savjetnik Milana Petkovića je Darko Kremenović a savjetnik Senada Bratića je Mehmed Alić.

Milan Petković potpredsjednik NSRS

Zanimljivo da je Milan Petković, pravnik po struci, za savjetnika izabrao stranačkog kolegu iz Ujedinjene Srpske takođe pravnika Darka Kremenovića. Potpredsjednik NSRS u tome ne vidi ništa sporno, kaže da je siguran u svoje pravničko znanje jer je položio i pravnički i advokatski ispit a da će ga Kremenović savjetovati politički.

“Upravo je bilo potrebno da me neko savjetuje ne samo pravnički već i politički jer nemam dovoljno političkog znanja.”– rekao je Milan Petković potpredsjednik NSRS.

Savjetnike još nisu imenovali potpredsjednici Narodne skupštine Sonja Jovičević Karadžić i Željka Stojičić. Gerila saznaje da su kandidati za savjetnika SDS-ovog potpredsjednika Aleksandra Pandurević i Nade Planinčević jer je to odluka organa ove stranke ali da se tome protivi Sonja Jovičević Karadžić jer želi da ona odlučuje o tome ko će joj biti savjetnik. Zanimljivo, u prošlom sazivu savjetnik Sonje Jovičević Karadžić, koja je i u prošlom sazivu bila potpredsjednik NSRS, bila je kćerka Vesne Ećim Zlojutro inače doktorica tako da je Sonju Jovičević Karadžić, doktoricu po profesiji,  u Narodnoj skupštini savjetovala takođe doktorica.

 

 

Comment here