NASLOVNASPORT

KK Igokea – Bez odgovora na pitanja o finansiranju

Država uporno nastavlja da u kontinuitetu novcem svih građana sufinansira odnosno finansijski izdašno ili manje izdašno pomaže rad profesionalnih sportskih klubova.

Jedina razlika u količini novca koji se iz budžeta različitih budžetskih organizacija prelijeva na račune profesionalnih sportskih klubova je u tome koja je vlast u određenom momentu i zbog čega bliža jednom u odnosu na druge profesionalne sportske klubove.

Jedini predstavnik Bosne i Hercegovine u regionalnoj košarkaškoj ABA ligi i suvereni vladar košarke u Republici Srpskoj duže od decenije, Košarkaški klub Igokea iz Laktaša, ove sezone, sudeći prema pojačanjima, ulazi ambiciozno u borbu za što bolji plasman u regionalnoj ligi.

U klub su došli Aleksandar Cvetković, Marko Tomas, Denis Kliford, Vaidas Kariniauskas, Kinan Evans, Đorđe Simeunović i Rašad Von. Pola rostera za predstojeću sezonu činiće novi igrači. Ono što jeste izvjesno je to da Igokea za ove igrače nije plaćala obeštećenja a visina njihove plate za sada nije zvanično poznata javnosti. Pretpostavke su da najplaćeniji nemaju više od 150 000 evra godišnje.

Budžet kluba takođe je nepoznanica a naši izvori pojašnjavaju da iznosi vjerovatno oko 2 miliona maraka.

U Košarkaškom klubu Igokea nisu željeli da pričaju na temu budžeta, plata igrača i načinu na koji obezbjeđuju budžet u toku sezone.

Koliko je u upravo završenoj sezoni bio budžet KK Igokea? Koliko klub prihoduje od sponzora i šta kao kontrauslugu za sponzorstva pruža sponzorima? Koliko klub, ukoliko dobija, dobija novca od državnih, republičkih ili opštinskih institucija ili preduzeća? Koliko novca je na taj način obezbijeđeno ove a koliko prethodne tri sezone? Koliko dio budžeta klub obezbijedi od prodaje igrača a koliko od prodaje ulaznica i suvenira? Kolika je razlika između prihoda od prodaje i rashoda zbog kupovine igrača u posljednje tri sezone? Sve su to pitanja koja su i nakon tri mjeseca čekanja ostala bez odgovora iz ovog košarkaškog kluba.

Međutim, prema podacima prikupljenih od relevantnih institucija Republike Srpske i Bosne i Hercegovine koje po različitim osnovama finansiraju rad sportskih klubova u zemlji vidljivo je da ovaj košarkaški klub uživa prilično povjerenje kada je novac poreskih obveznika Republike Srpske i BiH u pitanju.

U 2018. godini Igokea je, na osnovu Konkursa za sufinansiranje aktivnosti sportskih organizacija sa sjedištem u Republici Srpskoj a koji je raspisalo Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS, kao pomoć za učešće u međunarodnim takmičenjima dobila 15 000 maraka. To nisu naročito velika sredstva ali je na tom konkursu Igokei dodijeljeno najviše.

Resorno ministarstvo je KK Igokea na osnovu Konkursa za sufinansiranje aktivnosti sportskih organizacija i pojedinaca od dijela prihoda od igara na sreću 2017. godine dodijelilo 20 000 maraka, što je ponovo najviše od svih klubova koji su prošli na konkursu.

Isto je sa prihodom od igara na sreću učinjeno i 2018. godine kada je Igokea ponovo dobila najviše od 56 klubova koji su prošli na konkursu ali ovaj put nešto manje, 15 000 maraka.

Košarkaški klub Igokea je i 2017. godine a kada je u pitanju sufinansiranje aktivnosti sportskih organizacija sa sjedištem u RS od strane Ministarstva porodice, omladine i sporta dobila najviše novca. Ovaj put 20 000 maraka.

Kada je u pitanju matična opština Laktaši, prema podacima koje su nam dostavili iz Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Igokea je iz budžeta ove opštine u prethodnih pet godina dobila nešto manje od 100 000 maraka.

“Sportski klubovi i sportske organizacije finansiraju se po Programu finansiranja sporta i fizičke kulture na godišnjem nivou, kojeg usvaja Skupština opštine Laktaši i koji se objavljuje u Službenom glasniku opštine Laktaši. Sredstva su planirana u okviru granta sportskim organizacijama za tekuću godinu”, pojašnjavaju u opštini Laktaši.

Prema istim podacima Igokea je od Laktaša u petogodišnjem posmatranom periodu najviše dobila 2014. godine, 27 000 maraka, a najmanje 2017. i 2018. godine po 16 000 maraka.

Košarkaški klub Igokea, inače, kao domaću koristi dvoranu u Laktašima čija gradnja je završena u oktobru 2010. godine a koja je koštala 15 miliona maraka. Novac za gradnju obezbijeđen je preko Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i razvojnog programa Republike Srpske.

(priča je urađena u sklopu projekta Centra za promociju civilnog društva, IMEP komponenta New Voice)

izvor borac-sport com

Comment here