DRUŠTVONASLOVNA

Kada verbalno postaje fizičko: RTRS o sukobu Blagića i Mihailovića

U subotu oko 9 časova na raskrsnici ulica Živojina Mišića i Gavre Vučkovića u Banjaluci došlo je do sukoba između Stefana Blagića, predsjednika pokreta Restart Srpska, i Siniše Mihailovića, glavnog urednika informativnog programa Radio televizije Republike Srpske, o čemu je Gerila već izvjestila.

Stefan Blagić je tvrdio da ga je Siniša Mihailović iz čista mira napao i počeo da psuje a sve je završilo fizičkim napadom i udarcima. S druge strane, Siniša Mihailović, ne poričući da je udario Stefana Blagića, tvrdio je da ga je Blagić pratio tridesetak metara, vrijeđao ga i psovao porodicu.

U policiji su kratko opisali svoje viđenje priče:

Policijski službenici Policijske uprave Banjaluka jutros oko devet časova postupili su po prijavi narušavanja javnog reda i mira od strane dva lica na raskrsnici ulica Živojina Mišića i Gavre Vučkovića u Banjoj Luci te preduzimaju sve potrebne mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti zaprimljene prijave i odgovornosti učesnika.

Dakle, imamo događaj: sukob Blagića i Mihailovića. Sada na scenu stupa interpretacija događa, konkretnije, tumačenje sukoba u režiji RTRS-a.

Prenoseći izjavu Siniše Mihailovića, koju je uzgred rečeno dao novinskoj agenciji Srna a ne svojoj matičnoj kući, RTRS u naslovu navodi da je Blagić fizički napao Mihailovića.

To je bio prvi naslov, objavljen u subotu, koji su dan poslije prepravili i dodali da je Blagić fizički i verbalno napao Mihailovića.

Dakle, prvobitnom naslovu u kome je Blagić fizički napao Mihailovića, dodali su i da je Mihailović verbalno napadnut.

Ono što je zanimljivo, a što prenosi i RTRS i može se pročitati u tekstu, jeste da Mihailović u svojoj izjavi za Srnu nigdje ne spominje da ga je Blagić fizički napao.

Mihailović je rekao da ga je Blagić pratio najmanje 30 metara i sve vrijeme provocirao i govorio kako treba da ide u zatvor i kako će svi na RTRS-u doći na red, “ma šta mu to značilo”. “Kada smo došli do semafora, on je krenuo da mi se unosi u lice i da mi psuje sve živo i mrtvo, majku, oca, a kad mi je opsovao dijete dobio je šamar”, rekao je Mihailović. On je napomenuo da je svemu tome što se danas dešavalo prethodilo nekoliko veoma ozbiljnih prijetnji. “Sjećamo se jedne koja je objavljena kada je rekao da se `Siniša Mihailović i još dvoje mojih kolega dobro, dobro pripaze kada ga vide na ulici`”, podsjetio je Mihailović. On je dodao da je sve te prijetnje ignorisao, te da je Blagiću i danas rekao da se skloni, ali da on to nije htio. Mihailović je objasnio da je na 50 metara od njih bila policijska patrola i da su na njegov prijedlog sami otišli da se prijave, ali da je Blagić i tada pokušao da ga isprovocira govoreći kako je ničim izazvan napadnut. On kaže da se u međuvremenu pojavio i svjedok koji je policiji potvrdio njegovu verziju priče. “Poslije svih onih prijetnji koje smo prijavljivali policiji i koje tužilaštvo nije prihvatilo, ne mogu da čekam da bi me on izbo nožem, napao moje dijete ili nekog mog da bi onda država reagovala. Kada neko nekog napadne, a smatram da sam ja napadnut, onda mora snositi posljedice”, zaključio je Mihailović.

Dakle, Mihailović navodi da ga je Blagić pratio, provocirao, unosio mu se u lice, psovao, odranije prijetio i napao, ali nigdje ne navodi da ga je Blagić fizički napao.

Ne ulazeći u istragu i utvrđivanje činjenica, zato što je za to jedino nadležan MUP RS, takođe ne raspravljajući o sukobu (s jedne strane Blagić tvrdi da Mihailovića uopšte nije provocirao i da ga je ovaj napao bez razloga dok Mihailović tvrdi suprotno), za oko nam je zapela “stara navika” RTRS-a da “malo dodaju” ili “izokrenu” događaj. I to događaj koji je opisao njihov urednik.

Možda su računali na to da većina čitalaca ne čita sve nego na osnovu naslova bira šta će čitati, kako ističe novinar Dušan Đurić. Naslovi su, inače, prema Štefanu Rus-Molu i Ani Jugoslavi Zagorac Keršer, najvažniji podsticaj za čitaoce i djeluju snažnije nego tekstovi. Međutim, pored pružanja informacije i privlačenja pažnje mogu i izmanipulisati čitaoce, posebno one koji čitaju samo naslove. U našem slučaju, samo na osnovu naslova čitaoci bi mogli izvući zaključak da je Blagić fizički nasrnuo na Mihailovića, iako se to nigdje ne navodi, čak ni Mihailović to ne tvrdi.

Ovakve vijesti, konkretnije naslovi, mogu predstavljati veliki problem posebno za ljude koji čitaju samo naslove ne ulazeći dublje u srž problema i na taj način kreiraju iskrivljenu sliku događaja. Takvi pojedinci su onda skloni stvaranju jednostranog i isključivog pogleda na svijet koji za posljedicu može imati, u najblažem slučaju, nerazumijevanje, a u najtežem, gledanje na svakoga ko drugačije razmišlja kao na neprijatelja. Takav stav može dovesti i do fizičkog napada na neistomišljenike, čemu smo nerijetko svedočili, posebno u predizbornoj kampanji. Ostaje samo nada da većina čitalaca vijesti ne čita površno, da pored naslova pročita i ostatak teksta, kao i da se informiše iz drugih izvora stvarajući potpuniju i sveobuhvatniju sliku događaja. Ostaje samo nada.

Comment here