DRUŠTVONASLOVNA

Još 22 osobe zaražene koronom u RS, u Federaciji nema novih slučajeva

Novi virus korona potvrđen je kod 22 osobe u Republici Srpskoj u posljednja 24 časa, a izvršeno je testiranje 522 laboratorijska uzorka, potvrđeno je iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske. Sedam osoba je iz Banjaluke, četiri iz Laktaša, po dvije iz Gradiške i Gacka, po jedna iz Čelinca, Kotor Varoši, Modriče, Teslića, Mrkonjić Grada, Prnjavora i Kneževa.

FOTO: Gerila.info

Ono što zabrinjava je da je čak 18 osoba nije moglo da navede jasnu epidemiološku vezu, tj način na koji su zaraženim novim virusom korona, dok su četiri osobe navele kontakt sa pozitvnim licima. Ipak, ohrabruje to što je od testirana 54 zdravstvena radnika novi virus korna potvrđen samo u jednom slučaju, kod medicinske sestre na UKC RS. Takođe, svi testirani radnici iz domova za starija ica iz Banjaluke i Gradiške su takođe negativni na virus korona. Jedan radnik predškolske ustanove iz Modriče je pozitivan na novi virus korona, tako da su u ovom slučaju pokrenute potrebne epidemiološke mjere.

Sedam osoba je hospitalizovano, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama.

Do sada je u Srpskoj na SARS-CoV-2 testirano ukupno 21.309 osoba, potvrđeno je 1.266 slučaja virusa korona, do sada se oporavilo ukupno 638 osoba, a preminulo 92 osoba (2 osobe u posljednja 24 časa – Banjaluka i Teslić).

U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno su 3.784 osobe, a nadzor je završen kod 28.025 osoba.

U Federaciji BiH u posljednja 24 časa nije zabilježen novi slučaj zaraze virusom korona, potvrdila je Sebija Izetbegović, direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.

Testirano je 638 uzoraka, ali da nijedan nije bio pozitivan na virus koronu, dok je dan ranije testirano ukupno 874 uzorka, od kojih su tri bila pozitivna na kovid-19.

GERILA.info

Comment here