DRUŠTVONASLOVNA

Jednoumlje u najavi? Nenad Stevandić priželjkuje predstavnike RS u institucijama BiH koji misle isto

Foto: Aleksandar Golić/RAS Srbija

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je u intervjuu za Srpskainfo da je zalog za budućnost Republike Srpske da na izborima 2022. godine ima deset poslanika u Predstavničkom domu, četiri delegata u Domu naroda parlamenta BiH i člana Predsjedništva BiH sa dvotrećinskom većinom u Narodnoj skupštini Srpske koji isto misle.

“US će taj projekat da ponudi SNSD kao najjačoj partiji. Mi u budućnosti u BiH na izborima 2022. nećemo nigdje stići ako ne budemo imali četiri delegata u Domu naroda BiH, deset poslanika u Predstavničkom domu BiH i člana predsjedništva BiH sa dvotrećinskom većinom u NSRS, koji isto misle. Sada nam fali jedan u Predstavničkom domu radi raznih kalkulacija, da bi se mogli vratiti na vlast ili zadržati neki direktori agencija iz SDS i PDP. Bitka za tog jednog je bitka svih bitaka. Na idućim izborima RS mora da ima deset ljudi u Prestavničkom domu koji isto misle, plus ovo ostalo. Taj projekat će se zvati 10-4-1. To je formula da se RS ne boji ničega u BiH. Fali nam samo jedan zato što nismo imali razumijevanje kod Mektića, Šarovića, Borenovića. Tog jednog ćemo napraviti”, ističe Stevandić.

Po starom dobrom receptu “ko ne razmišlja kao mi, taj je izdajnik”, Nenad Stevandić, pored toga što ide “niz dlaku” SNSD-u, nastavlja sa antidemokratskim tendencijama koje su jedno od glavnih obliježja SNSD-a i njegovih satelita. Pod antidemokratskim tendencijama ne mislimo na izostanak formalnog “odrađivanja” demokratije u vidu slobodnih izbora. Demokratija, naravno, nije samo višestranačje i slobodni izbori. Demokratija se živi. Demokratija se osjeća. A zagovaranje jednoumlja i izabranih predstavnika naroda koji misle isto, svakako nije demokratski. Ni formalno, ni suštinski.

Stevandić “navodi vodu na mlin” jednoumlja radi očuvanja “srpskog jedinstva”. Po njemu, jedino ako svi budemo razmišljali kao predstavnici, odnosno predvodnici naroda, srpski narod će opstati. Ako slijedimo njegovu logiku, ali i logiku ostalih “predvodnika naroda” koji su na vlasti, svi koji ne razmišljaju isto kao i oni, automatski su izdajnici, vjerovatno i strani plaćenici.

Međutim, šta je sa mnoštvom naroda, većinom mladog, koji odlazi iz RS? Da li su oni otjetrani zbog nedostatka srpskog jedinstva ili upravo zbog njega, odnosno zbog načina na koji vladajući grade srpsko jedinstvo? Vladajuća elita zagovaranjem teze o jedinstvu u suštini stvara atmosferu u kojoj ako niste s njima onda ste protiv njih, automatski ste protiv naroda, države, srpstva, boga… U tom procesu “izgradnje jedinstva” obilato koriste javne resurse, najčešće za svoju i dobrobit sebi bliskih i poslušnih osoba. Na taj način se stvara jedinstvo, ali ne naroda, nego povlaštene kaste koja parazitira na javnom dobru. Ostali mogu samo da se nadaju mrvicama koje preostanu od njihovog “jedinstva”.

Gerila.info

Comment here