DRUŠTVONASLOVNAPOLITIKA

Javni protest zbog hapšenja novinara BHT-a Vladimira Šuška

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima uputilio su javni protest MUP-u Republike Srpske i Policijskoj upravi Banja Luka, zbog privođenja na informativni razgovor novinara Vladimira Šuška, dopisnika BHT-a iz ovog grada.

Novinar BHT-a Vladimir Šušak, Foto BH Novinari
Novinar BHT-a Vladimir Šušak, Foto BH Novinari

Novinar Šušak je priveden jutros u policiju nakon što je fotografisao Davora Dragičevića u kolima Hitne pomoći.

„Iako je novinar Šušak zadržan vrlo kratko u prostorijama Policijske uprave, gdje je dao osnovne informacije o sebi i svom radu uz profesionalno i pristojno ponašanje policije, BH novinari i Linija za pomoć novinarima smatraju kako je postupak banjalučke policije kršenje prava na slobodu izražavanja i nedopustivo ometanje novinara tokom obavljanja profesionalnih zadataka“, saopćeno je iz Udruženja BH novinari.

Mladić David Dragičević pronađen je mrtav početkom godine u Banja Luci, od kada njegova prodica i prijatelji pokušavaju dokazati da je mladić ubijen, te da je u njegovo ubistvo ili prikrivanje tog zločina uključen policijski i politički vrh bh. entiteta Republike Srpska.

Hiljade građana Banja Luke i drugih gradova mjesecima na centralnom trgu u Banja Lucu traže pravdu za ubijenog Davida.

Davidovi otac Davor Dragičević uhapšen je jutros na Trga Krajine a nešto kasnije policija je priveli i Suzanu Radanović, Davidovu majku.

Privedeno je i više drugih lica koji zajedno sa porodicom Dragičević traže istinu o smrti Davida, među njima i bivši zastupnik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Adam Šukalo.

Upravni odbor BH novinara tatražio je, kako su naveli, hitno i službeno izvinjenje Policijske uprave Banja  Luka novinaru Vladimiru Šušku, kao i poštivanje novinarskih prava i medijskih sloboda za sve medije i novinare koji prate javne proteste u Banja Luci, aktivnosti  grupe „Pravda za Davida“ i sve druge događaje povezane sa nerazjašnjenim ubistvom mladića Davida Dragičevića.

Comment here