DRUŠTVONASLOVNA

Izvještavanje RTRS-a i BN-a o radu Parlamentarne skupštine BiH: Ko u klin, ko u ploču

Kako bi neko društvo moglo uspješno funkcionisati kao demokratska zajednica, članovi tog društva bi trebali biti dobro informisani sve s ciljem da smisleno učestvuju u izborima i drugim procesima donošenja važnih odluka. Mediji su ti koji bi trebali informisati građane na objektivan i nepristrasan način kako bi stekli adekvatan uvid u stvarnost koja ih okružuje.

Međutim, nerijetko se dešava da se u medijima sukobljavaju, ili prožimaju, kako je to objasnio Aleksandar Bogdanić u studiji „Razmatranje novinarskog diskursa i teorije medija“ (2016), nekoliko novinarskih paradigmi. S jedne strane, tu je informativna potreba građana, a s druge, politički i „državni“ interesi vladajućih elita. Svjedoci smo da mediji u Republici Srpskoj nerijetko zanemaruju potrebe građana i služe političkim interesima vladajućih elita.

Gerila je već pisala o RTRS-u, kao najodgovornijem mediju, zato što „nosi titulu“ javnog servisa svih građana. Ustanovili smo da je na RTRS-u prisutno iznošenje utisaka, zaključaka, pretpostavki, karakterizacija i kvalifikacija, kao i preuveličavanja, sterotipa i klišea. Takođe, uočili smo da RTRS nerijetko zloupotrebljava društveni položaj javnog servisa i otvoreno se stavlja u funkciju samo jedne političke opcije, umjesto da je u službi svih građana.

Iako RTRS, kao javni servis, ima najveću odgovornost, ni drugi mediji nisu oslobođeni odgovornosti prema javnosti. Štaviše, svi mediji, bez izuzetka, trebali bi poštovati načela novinarstva, prije svega da budu najodaniji građanima, zatim da novinari budu nezavisni od onih o kojima izvještavaju, takođe, da novinarstvo mora biti u službi nadzora nad moćnim, kao i da vijesti moraju biti sveobuhvatne i odmjerene.

Pored RTRS-a, televizija BN je jedna od gledanijih u Republici Srpskoj. S tim u vezi, iako je komercijalna, takođe bi trebala da ima veliku odgovornost prema građanima. Međutim, kao ni RTRS, ni BNTV ne poštuje u potpunosti načela novinarstva.

Kako bi to dokazali analizirali smo samo jedan prilog u centralnoj informativnoj emisiji Dnevnik 2 na RTRS-u i BNTV-u od 20. juna, i to prilog o radu Parlamentarne skupštine BiH. Naime, 20. juna je održan nastavak 62. sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine. Iako je na dnevnom redu bilo čak deset tačaka, RTRS i BNTV su u prilogu u dnevniku izostavili većinu tačaka. Štaviše, nisu ih ni spomenuli.

BNTV se fokusirao na zahtjev SDS-a da se po hitnoj proceduri usvoji Zakon o ukidanju povećanja akciza na gorivo. Inače, ova tačka čak nije ni bila na dnevnom redu. Većina priloga je otišla na ovu temu. Novinarka je komentarisala odbijanje da se ova tačka nađe na dnevnom redu riječima: „Kako bi spriječili raspravu i glasanje o prijedlogu SDS-a, poslanici tzv. Akcizne koalicije proveli su više časova u međusobnoj raspravi o potpisivanju platforme za mir, mada je rasprava više ličila na platformu za rat“.

Inače, pored ove tačke dnevnog reda raspravljalo se i o informaciji o provođenju Plana hitnih mjera i realizaciji aktivnosti vezanih za migrantsku krizu. BN je samo spomenuo ovu tačku dnevnog reda. Međutim, prenijeli su raspravu o informaciji o aktuelnoj poziciji, ocjeni spremnosti i sposobnosti Centralne izborne komisije BiH da organizuje i provede fer izbore u oktobru 2018. godine, što je bila još jedna tačka dnevnog reda. Dakle, od ukupno deset tačaka, BN je građane informisao samo o tačkama dnevnog reda koje su se ticale predstojećih izbora, odnosno o sprečavanju potencijalne izborne krađe, dok su tačke dnevnog reda koje su se ticale migrantske krize i Platforme za mir samo spomenuli.

Uopšte nisu spomenuli tačke dnevnog reda koje su se ticale Izvještaja o radu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, zatim tačku u čijem fokusu je bio Izvještaj o razlozima neprimanja Agencije za razvoj visokog obrazovanja i osiguravanje kvaliteta BiH u punopravno članstvo Evropske organizacije za osiguravanje kvaliteta u visokom obrazovanju, kao ni tačku koja se ticala Preporuka za reformu energetskog sektora.

Istina, rijetko kada se izvještava o svim tačkama dnevnog reda. Prenesu se samo najaktuelnije stavke, naravno. Međutim, problem leži u izboru tačaka dnevnog reda koje su predstavljene. Možemo lako vidjeti da se izbor tačaka dnevnog reda poklapa sa interesovanjima određenih političkih opcija. RTRS je izvjestio o onoj tački dnevnog reda kojom se bavi i SNSD, dok je BNTV je prenio tačke dnevnog reda koje su u fokusu interesovanja SDS-a.

RTRS je još gori. Cijeli prilog o zasjedanju Predstavničkog doma Parlamentrane skupštine BiH posvetio je samo jednoj tački dnevnog reda, i to onoj u čijem fokusu je bila migrantska kriza. Ostale tačke nisu ni spomenuli. Štaviše, diskurs RTRS-a nije bio nimalo uravnotežen. Iako su navedene izjave oba politička bloka, čime se stiče utisak uravnoteženosti, primjetno je otvoreno zastupanje političkih stavova jedne političke opcije – SNSD-a. Ista situacija je i u prilogu na BNTV-u. Navedene su izjave obe strane, ali preovladava zastupanje stavova bližih SDS-u.

Što se tiče načina na koji su prenijeli informacije, u prilozima RTRS-a i BNTV-a primjetno je iznošenje:

  1. utisaka (RTRS: „O migrantskoj krizi u Bosni i Hercegovini burno u bh. Parlamentu“; BNTV: „poslanici tzv. Akcizne koalicije proveli su više časova u međusobnoj raspravi o potpisivanju platforme za mir, mada je rasprava više ličila na platformu za rat, Ništa manje žuči nije bilo ni u diskusijama o informaciji o ilegalnim imigracijama“),
  2. zaključaka (RTRS: „A do tada migranti će valjda slobodno jezditi teritorijom BiH“),
  3. pretpostavki (BNTV: Kako bi spriječili raspravu i glasanje o prijedlogu SDS-a, poslanici tzv. Akcizne koalicije proveli su više časova u međusobnoj raspravi o potpisivanju platforme za mir“),
  4. karakterizacija (RTRS: Beskompromisnog borca za demokratiju i pravni sistem u BiH, Dragana Mektića“) i
  5. kvalifikacija (RTRS: „u prepoznatljivom maniru zavapio“, „u bjelosvjetskim destinacijama, „dok su čak i Mektićeve stranačke kolege iz SDS-a mudro ćutale; BNTV: takozvana Akcizna koalicija).

Novinarka RTRS je gotovo cijeli prilog posvetila kritikovanju ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića, nerijetko koristeći ironiju i sarkazam. S druge strane, BNTV uopšte nije spomenuo kritike upućene Draganu Mektiću.

Inače, primjetno je da je stav koji zastupa BNTV isti ili sličan stavu stranke SDS, dok RTRS gotovo u potpunosti zastupa iste stavove kao SNSD.

Dakle, RTRS i BNTV ne ispunjavaju u potpunosti načela novinarstva:

  1. Više su odani političkim elitama nego građanima.
  2. Novinari nisu nezavisni od onih o kojima izvještavaju.
  3. Umjesto da budu u službi nadzora nad moćnicima oni ih podržavaju.
  4. Informacije koje se plasiraju na RTRS-u i BNTV-u nisu u potpunosti sveobuhvatne i odmjerene.

Comment here