DRUŠTVONASLOVNA

Iz Vlade demantuju, Stanić pokazuje konkretne primjere

Nakon što je nekadašnji ministar zdravlja i član SDS-ovog Socijalno ekonomskog savjeta Slobodan Stanić prošle sedmice obavijestio javnost da je u osamdesetak stavki u opremanju bolnice u Istočnom Sarajevu dostavljena oprema koja nije bila predviđena tenderskom dokumentacijom reagovala je Vlada Republike Srpske. Oni su Stanićeve navode nazvali dezinformacijama tvrdeći da je u opremanju bolnice Istočno Sarajevo korištena savremena oprema i da je čitav projekat hvale vrijedan.

“Naime, realizaciom projekta „Projektovanje, izgradnja i opremanje nove JZU bolnica Istočno Sarajevo“, po principu „ključ u ruke““ izgrađena je savremena funkcionalno osmišljena bolnica, opremljena novom svremenom medicinskom opremom najpoznatijih svjetskih i evropskih proizvođača i puštena u upotrebu za potrebe pružanja zdravstvenih usluga građanima Grada Istočno Sarajevo. Realizaciom ovog projekta Vlada Republike Srpske je riješila dugogodišnji problem bolničkog rada u starim i neuslovnim zgradama i stvorila usluve za veliki komfor za boravak pacijentima i odlične uslove za rad zdravstvenih radnika u pružanju zdravstvenih usluga.”– saopštili su, između ostalog, iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Slobodan Stanić odgovara kako on i ne tvrdi da oprema nije kvalitetna već da je u određenom broju slučajeva dostavljena jeftinija od one koja je po tehničkim karakteristikama navedena u tenderskoj dokumentaciji na osnovu koje je posao i zaključen. Navodi primjer elektrohirurške platforme. Tenderom je bilo predviđeno da budu nabavljene platforme određenih visokih tehničkih karakteristika vrijedne (po karakteristikama) 48 500 KM po komadu a na kraju su bolnici dostavljene platforme drugačijih karakteristika vrijedne od 12 do 15 hiljada maraka za koje ne postoji ni servis u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini.

“Vidimo da je tu za 100 000 trebalo umanjiti cijenu od 54,5 miliona maraka. Oni će sada nakon ovoga reći nije 15 nego 12 hiljada. Tim gore jer onda je umanjenje cijene trebalo da bude još veće.”- rekao je bivši ministar zdravlja Slobodan Stanić.

Stanić navodi i primjer ginekološkog stola sa integrisanim softverom i ekranom.

Bolnica u Istočnom Sarajevu otvorena je 5. oktobra prošle godine. U njenu izgradnju po projektu ključ u ruke uloženo je više od 54 miliona maraka. Kao najpovoljniji ponuđači izabrani su Marković invest iz Laktaša i Medical iz Mostara.

Gerila info

Comment here