DRUŠTVONASLOVNA

Hrvatske autoceste poništavaju konkurs za izgradnju dijela autoputa na Koridoru 5c zbog odustajanja Integral inženjeringa

Most Drava. FOTO: Marko Mrkonjić/PIXSELL (vecernji.hr)

Hrvatske autoceste vjerovatno će poništiti 380 miliona kuna (100.516.012,00 KM) vrijedan konkurs za izgradnju poddionice Beli Manastir – most Drava na autoputu A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj, prenosi zagrebački Večernji list.

Razlog za takvu odluku je odustajanje kompanije Integral inženjering iz Laktaša od toga posla. Na konkurs za izgradnju te poddionice na hrvatskom dijelu Koridora 5c stigle su tri ponude. Od toga je samo Integralova bila u okviru procijenjene vrijednosti radova. Integralova ponuda je glasila da će tih 17,5 kilometara autoputa sagraditi za 359,1 milion kuna (94.987.631,00 KM). Vrijednost ponude kineske kompanije Sinohydro Corporation iznosi 416,1 milion kuna (110.065.033,00 KM) dok je zajednica ponuđača Osijek-Koteksa, Gravije, Cestorada i PZC-a Brod ponudila 446,1 milion kuna (118.000.507,00 KM).

Ponude su otvorene 19. marta, a uprava HAC-a je 2. avgusta donijela odluku o odabiru Integralove ponude, za šta je još bila potrebna saglasnost Nadzornog odbora. Međutim, zatim se dogodio veliki preokret. HAC je svim ponuđačima na tom konkursu poslao dopis u kojem ih poziva da produže rok valjanosti svojih ponuda koji je isticao 17. avgusta. U istom dopisu ponuđači su pozvani i da produže garanciju za ozbiljnost ponude ili da dostave novu garanciju. Rok za dostavu izjave o produženju roka valjanosti ponude bio je do 20. avgusta, a za dostavu garancije 22. avgusta.

Kineska kompanija i konzorcijum koji predvodi Osijek-Koteks su na vrijeme poslali tražene dokumente, ali iz Integrala nije stigla ni produžena valjanost ponude ni garancija. To je HAC-u stvorilo velike probleme jer su ostale dvije ponude iznad procijenjene vrijednosti radova. S tim u vezi, HAC namjerava da poništi konkurs i raspiše novi s istom procijenjenom vrijednosti. Pri tome u HAC-u provjeravaju koje pravne korake mogu preduzeti i mogu li tužiti Integral kako bi zaštitili svoje interese s obzirom na to da je kompanija iz Laktaša odustala od ponude i tako ih dovela u nezavidnu situaciju.

Most Drava. FOTO: Vlado Kos/CROPIX (jutarnji.hr)

U HAC-u su odluku o odabiru Integrala na konkursu za poddionicu Beli Manastir – most Drava donijeli nakon više od četiri mjeseca od otvaranja ponuda, a sagovornici Večernjeg lista kažu da je to toliko trajalo jer se radi o složenom konkursu velike vrijednosti pa su se morali uvjeriti da su ponuđene cijene korektne i tehnički ispravne. Zbog toga su od ponuđača već ranije tražili produženje valjanosti ponude i garancije, a tad su se svi oni i odazvali tom pozivu.

Zašto se Integral nije odazvao i na drugi poziv za ta produženja, u HAC-u o tome nemaju informacija. U Integralu su za Večernji list potvrdili da nisu produžili rok valjanosti svoje ponude na konkursu HAC-a za izgradnju poddionice na Koridoru 5c.

“Potvrđujemo da Integral inženjering, nakon što je jednom već produžio rok valjanosti svoje ponude, to nije ponovno učinio. Pri tome smo se vodili procjenom stanja i kretanja na tržištu”, saopštili su iz Integrala.

Hrvatska radiotelevizija prenosi saopštenje HAC-a u kome se navodi da u vezi sa konkursom za izgradnju poddionice Beli Manastir – most Drava na autoputu A5 Beli Manastir – Osijek – Svilaj, u ovom trenutku mogu samo potvrditi da su od svih ponuđača zatražili produžetak roka ispravnosti ponude ili dostavljanje nove garancije i da kompanija Integral inženjering nije dostavila ništa od navedenog. S obzirom da postupak javnog nadmetanja još traje, navode da nisu u mogućnosti komentarisati dalji tok nadmetanja.

U HAC-u se nadaju da će se procedura nakon poništenja konkursa odigrati brzo jer Kinezi i konzorcijum koji predvodi Osijek-Koteks neće imati pravne osnove za žalbu na takvu odluku s obzirom na to da su njihove ponude iznad procijenjene vrijednosti radova. Zato smatraju da će i u slučaju da se žale, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabavke brzo te žalbe odbaciti pa bi novi konkurs mogao biti raspisan ubrzo.

Inače, Integral je već prisutan na hrvatskom tržištu, podizvođač je radova na pruzi Dugo Selo – Križevci, a konkurisao je i za izgradnju pristupnih puteva Pelješkom mostu. Iz tog konkursa je isključen zbog neuobičajeno niske cijene.

Što se Koridora 5c tiče, Hrvatska na svom dijelu, od ukupno 90 kilometara, mora još sagraditi tih 17,5 kilometara od mosta Drava do Belog Manastira te još pet kilometara od Belog Manastira do mađarske granice, koji su u fazi projektovanja.

Mađari su na Koridoru 5c sagradili autoput od Budimpešte do Bolya te je potrebno još sagraditi 20 kilometara od Bolya do hrvatske granice. Mađari bi tih 20 kilometara trebali sagraditi do 2023. godine, a dotad bi i Hrvatska trebala dovršiti svojih posljednjih pet kilometara do mađarske granice. Na području Bosne i Hercegovine na Koridoru 5c sagrađen je autoput od Zenice do Tarčina te spoj s autoputem 10 kod Ploča. U toku je izgradnja autoputa oko Zenice te granična dionica od Odžaka do mosta Svilaj na rijeci Savi.

Comment here