NASLOVNAPOLITIKA

Govor tijela Željke Cvijanović: Superioran pogled s visoka

Neverbalna komunikacija nam često više kazuje o govorniku i onome što želi da poruči nego sama verbalna poruka. Nerijetko neverbalno nadvlada verbalno. Zanemarujući ono što je izrečeno, često nam govor tijela više može reći o zamisli govornika, o njegovim stavovima, ponašanju, o njegovom karakteru. Da bi poruka bila potpuna, odnosno da bi se adekvatno i u potpunosti percipirala moramo dobro obratiti pažnju i na verbalni i na neverbalni aspekt poruke. Štaviše, neverbalni aspekt je mnogo važniji, jer, po nekim autorima kao što su Alan Piz, Gordon Veinrajt ili Dezmond Moris, u percepciji poruke verbalni aspekt ne utiče sa više od 10%, ostalo je neverbalni ili paralingvistički aspekt.

Posebnu pažnju privlače političari koji su možda i najeksponiranije javne ličnosti, nerijetko više i od glumaca, pjevača i ostalih “estradnih ličnosti”. Kako se ponašaju pred kamerama je posebna priča. Od verbalnog do neverbalnog aspekta, imamo čitavu plejadu veoma “zanimljivih” likova na političkim scenama širom svijeta. Ni Republika Srpska nije izuzetak. Od upiranja prstom, preko povišenog tona, mrštenja, klimanja glavom, mlaćenjem stisnute pesnice, do kontakta očima, političari u RS predstavljaju jedan jedinstven “koloritni spektar” neverbalne komunikacije.

Što se tiče kontakta očima, kao jednog od najvažnijih segmenata neverbalne komunikacije, predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović nam može poslužiti kao primjer nevještog govora tijela, odnosno neadekvatne neverbalne komunikacije. Nisu rijetke situacije da, dok daje izjavu za medije, češće trepće očima, čak ih i zatvara na par trenutaka, kao što se može vidjeti na snimku.

Prema Alanu Pizu to je jedan od najiritantnijih neverbalnih gestova. Gesta spuštenih kapaka prema ovom autoru nastaje spontano i u stvari predstavlja nesvjestan pokušaj da vas osoba ukloni iz svog vidnog polja, odnosno da vas “skloni s očiju”, jer je ne zanimate ili se osjeća superiorno u odnosu na vas. Postavlja se samo pitanje u odnosu na koga se Željka Cvijanović osjeća superiorno: u odnosu na novinara, kameru ili gledaoce, odnosno narod?

Piz dalje ističe da u odnosu na normalan broj treptaja od šest do osam u minuti tokom razgovora, kapci se pri ovoj gesti zatvaraju i ostaju zatvoreni sekundu ili duže, kao što se može vidjeti na snimku, dok vas osoba, u našem slučaju predsjednica Željka Cvijanović, trenutno briše iz svijesti. Kao da njen mozak više ne može da podnese bavljenje vama, stoga se njene oči zatvaraju na dvije-tri sekunde ili duže, da bi vas sklonile s pogleda.

Ako se neka osoba osjeća superiorno u odnosu na sagovornika, ili u odnosu na gledaoce u našem slučaju, kombinovaće gestu spuštenih kapaka sa gestom zabačene glave, što se takođe može primijetiti kod Željke Cvijanović. Nerijetko glavu blago zabacuje unazad tako da se čini da sagovornika, odnosno kameru posmatra “ispod očiju”, odnosno s visoka. Ova gesta je karakteristična za arogantne osobe koje imaju visoko mišljenje o sebi i koje zauzimaju nadmen stav prema drugima.

Neverbalna komunikacija se može naučiti. Nisu rijetki političari, čak i iz našeg okruženja, koji su veoma dobro usavršili neverbalnu komunikaciju i svoj govor tijela, ako ništa drugo, doveli na nivo pristojnog. Međutim, neke aspekte, kao što su fiziološki aspekti ili karakter osobe, teško je izvježbati i uvijek će više otkrivati nego sakrivati podataka o nekome. U našem slučaju, zatvorene oči i blago zabačena glava dovoljno govore o Željki Cvijanović i njenom mišljenju o sebi, ali i o drugima, između ostalog i o narodu.

 

Gerila.info

Comment here