DRUŠTVONASLOVNA

“Gnijezdo ljubavi” za djecu sa traumatskim iskustvom

IN Fondacija za socijalnu inkluziju djece i mladih započela je kampanju pod nazivom „Gnijezdo ljubavi“, koja će trajati do kraja 2018. godine, a za cilj ima otvaranje dva nova dnevna centra „Gnijezdo“ za djecu  širom Bosne i Hercegovine.

Prema rezultatima istraživanja koje je provela IN fondacija u Bosni i Hercegovini, svako treće dijete ima neko traumatsko iskustvo koje može imati posljedice po njegovo fizičko ili mentalno zdravlje kasnije u zivotu, a više od 60% ispitanika uzrasta od 15 do 18 godina je iskusilo neki oblik fizičkog ili emocionalnog nasilja.

„Dnevni centri ‘Gnijezdo’ svakodnevno okupljaju više od 300 mališana koji dolaze iz problematičnih i često socijalno ugroženih porodica. Kroz različite usluge nastojimo da pružimo podršku kako bi najranjivije kategorije našeg društva imale sigurnije i bezbrižnije djetinjstvo i tako ostvarile puni potencijal za svoj rast i razvoj.  Jedan od takvih modela je Dnevni centar ‘Gnijezdo’, koji pruža podršku djeci u riziku koja dolaze iz disfunkcionalnih porodica“, saopštila je direktorka IN fondacije Branka Ivanović na konferenciji za novinare.

Kroz različite programske intervencije IN fondacije na godišnjem nivou obuhvaćeno je više od 10.000 djece i mladih, oko 4.000 roditelja i 1.500 profesionalaca, u više od  150 škola, obuhvatajući jednu trećinu zajednica širom države.

„Kampanjom ‘Gnijezdo ljubavi’ želimo informisati javnost da je briga šire zajednice o zdravlju, sigurnosti i zaštiti najranjivijih, najbolji pokazatelj snage ili slabosti svakog društva. Zato pozivamo sve pojedince i društveno odgovorne kompanije da aktivno podrže rad i otvaranje dnevnih centara, čiji programski sadržaji pomažu djeci u riziku kako bi im se omogućilo sigurnije odrastanje“, istakla je Ivanovićeva.

Kampanja će biti promovisana i predstavama za djecu „Gnijezdo ljubavi“, u izvođenju Duška Mazalice, a čiju režiju potpisuje ambasadorka IN fondacije, poznata banjalučka glumica Slađana Zrnić. Nakon premijernog izvođenja predstave u srijedu, 28.11. u 18 časova, u GP Jazavac u Banjaluci, „Gnijezdo ljubavi“ će gostovati 6.12. u Bosanskom narodnom pozorištu u Zenici, a potom 19.12. u Domu kulture u Brčkom i 20.12. u Narodnom pozorištu u Tuzli.

Tarik Filipović, ambasador dobre volje IN fondacije će 12.12.2018. godine u GP Jazavac u Banjaluci, od 20 časova, izvesti svoju predstavu „Ćiro“ i donirati prikupljena sredstava od prodaje ulaznica, koja će biti usmjerena u programske aktivnosti i otvaranje novih centara ‘Gnijezdo’.

Comment here