DRUŠTVONASLOVNA

Gerila u Beču na konferenciji posvećenoj slobodi medija: Profesija nikad ugroženija, i nikad bitnija!

“Journalist under attack” je naziv međunarodne konferencije pod okriljem OSCE-a održane u Beču, a posvećene ugrožavanju slobode javne riječi u svijetu. Jedan od panelista i jedini predstavnik medija iz BiH bio je i novinar portala GERILA i RTVBN Vladimir Kovačević koji je govorio o slučaju pokušaja ubistva na njega, kao i o stanju slobode novinarstva u BiH.

Šokantna je činjenica je da u 85% slučajeva ubijenih oko 400 novinara na teritoriji koju pokriva OSCE, odgovorni nisu ni uhapšeni ni procesuirani. Ova statistika pokazuje problematičan trend da su radnici u medijima manje viđeni kao doprinositelji demokratskom i slobodnom društvu, a više se viđeni kao problematični “zviždači” koji su pristrasni i kreiraju “fake news”. Erozija javnog povjerenja u javne medije kreira okruženje u kojem je postalo prihvatljivo da se novinari optužuju za negativne činjenice o kojima izvještavaju, a agresija na novinare  je vrlo često naredni korak. Novinari u mnogim zemljama su  sve češće uznemiravani, kidnapovani, ispitivani, privođeni, zatvarani ili čak i ubijani zbog posla koji rade.

O ugroženosti medijskih sloboda govorili su novinari iz raznih zemalja. Mnogi od njih su pretrpili napade i pokušaje ubistva.

Jedan od govornika je bila i novinarka iz ruske Nove gazete čijih 6 novinara je ubijeno u proteklim godinama.

Sin ubijene novinarke sa Malte Daphne Anne Caruna Galizzia, Peter Bardy, koji je takođe novinar, je pričao o svojim iskustvima kao i o slučaju ubistva njegove majke koji je potresao svijet. On je svjedočio da država ne čini ništa da riješi ubistvo njegove majke i da, upravo iz tog razloga, taj slučaj istražuje njegova porodica.

O brutalnom ugrožavanju novinarkih sloboda i doslovnom progonu su govorili novinari iz Kazahstana, Azerbejdžana, Rusije, Crne Gore, Srbije, Hrvatske , Turske, Njemačke, Italije, Francuske, Jermenije, BiH i Ukrajine.

Vladimir Kovačević, novinar portala GERILA i BN TV, je takođe bio jedan od panelista.

“U Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini novinari rade u teškim uslovima. Međunarodna zajednica ne bi trebala ignorisati odnos vlasti prema medijima, jer je napad na novinare napad na demokratiju. Imamo vrlo često situaciju da predstavnici Evropske unije ugošćuju i sarađuju sa ljudima iz BiH, a za koje novinari argumentovano i sa dokazima pišu o njihovoj korupciji i da pronevjeravaju novac građana. To je loša poruka novinarima i javnosti u BiH”, izjavio je Kovačević.

Paolo Berizzi iz italijanske “La Repubblica” je govorio o iskustvima gdje su novinari ovog lista napadani od strane neonacista i mafije koja, po jegovim riječima, ima svoju poziciju u italijanskoj vladi, što dodatno otežava rad novinarim.

“Ipak, sami smo birali ovu profesiju i treba da je branimo, po svaku cijenu”, zaključio je Berizzi.

Situacija, je, po panelistima, najgora na istoku Evrope i srednjoj Aziji gdje novinari rade u skoro nemogućim uslovima.

Riss (Charlie Hebdo), FOTO: GERILA.info
Riss (Charlie Hebdo), FOTO: GERILA.info

Jedan od najpoznatijih panelista bio je i Riss iz čuvenog pariskog Charlie Hebdoa koji je rekao da “novinari ne moraju da budu objektivni, ali da moraju imati pokriće za svoju subjektivnost i da je obejktivnost vrlo često izgovor za autocenzuru”.

Konferenciji u Beču su prisustvovali predstavnici mnogih evropskih vlada, nevladinog sektora Evroazije, kao i predstavnici SAD-a.

O brutalnom ugrožavanju novinarkih sloboda i doslovnom progonu govorili su novinari iz Italije, Kazahstana, Azerbejdžana, Rusije, Ukrajine, Jermenije, Njemačke, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Zaključak konferencije je da su pritisci na novinare u svijetu isti, čak sa sličnim metodama.

Novinari na istoku Evrope i u srednjoj Aziji “biju bitku” sa korupcijom, a novinari u Zapadnoj Evropi tu istu borbu vode sa neonacizmom.

Ukoliko je sprega između kriminala i političara na vlasti veća, utoliko je veći i pritisak na novinare i iz tog razloga se često donose nedemokratski zakoni koji služe upravo za suzbijanje demokratije i slobode javne riječi i u tim zemljama se novinar optužuju za ekstremizam i djelovanje protiv države.

 

 

GERILA.info

Comment here