DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Dvije nove žrtve koronavirusa u Republici Srpskoj

Dvije žene iz Banjaluke i Ribnika preminule su u protekla 24 časa u Klinici za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, a kod njih je ranije potvrđeno da su bile pozitivne na virus korona, saopšteno je iz ove zdravstvene ustanove.

Riječ o osobama starije životne dobi koje su imale više hroničnih udruženih oboljenja. Žena iz Banjaluke liječena je u Klinici za infektivne bolesti od 22. marta, a žena iz Ribnika juče je primljena na kliniku.

U Republici Srpskoj je ukupno devet osoba preminulo od bolesti prouzrokovane koronavirusom.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da je testiranjem utvrđeno da su još dva lica pozitivna na virus korona, te da je njihov ukupan broj 304.

Šeranić je na konferenciji za novinare u Banjaluci naveo da su u protekla 24 časa obavljena 94 testiranja.

“Obe osobe su iz Banjaluke, a riječ je o bliskim kontaktima lica koja su ranije evidentirana kao pozitivna”, istakao je Šeranić.

Još 13 osoba se oporavilo. Od bolesti izazvane virusom korone do sada se ukupno oporavilo 35 lica, većina njih se odnosi na treći klaster iz Banjaluke.

“Ostali oporavljeni su putovali u Italiju, Sloveniju i druge zemlje. I dalje redovno nadziremo zdravstveno stanje ovih osoba i one moraju još 14 dana biti u kućnoj izolaciji u skladu sa preporukama Svjetske zdravstvene organizacije”, naglasio je Šeranić.

Prema njegovim riječima, u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske u Banjaluci nalazi se 37 pacijenata sa teškom kliničkom formom, a 49 osoba sa lakšom i srednjom kliničkom slikom smješteno je na staroj lokaciji Pulmologije.

“Na respiratoru imamo sedam osoba, a u izolaciji u UKC 10 lica čekaju nalaze”, rekao je Šeranić.

Šeranić je dodao da se na liječenju u bolnicama u Bijeljini i Doboju nalaze po tri lica, Istočnom Sarajevu dva, a po jedno u Gradišci i Prijedoru.

Pod zdravstvenim nadzorom se nalaze 7.794 osobe, dok je iz nadzora izašlo 13.530 osoba. Do sada je uklupno izvršeno 2.923 laboratorijskih testiranja.

Osobe pod zdravstvenim nadzorom i osobe koje su izašle iz zdravstvenog nadzora u Republici Srpskoj.

Prema njegovim riječima, nadležni organi i dalje vrše nadzor na graničnim prelazima, a u karantinu u Gradišci se nalazi 26, Šamcu osam, Brodu 17, dok u karantinima na Rači i Karakaju nema nijedne osobe.

Šeranić je rekao da je najviše pozitivnih na virus korona životne dobi između 30 i 65 godina – 200, a potom stariji od 65 godina kojih je registrovano 43.

Konferencija za novinare ministra zdravlja Alena Šeranića#RTRS #RTRSVijesti

Gepostet von RTRS vijesti am Sonntag, 5. April 2020

U Federaciji BiH je potvrđeno devet novih slučajeva zaraze virusom korone. Četiri slučaja su iz Sarajeva (Novi Grad), dva iz Cazina, te po jedan sa Ilidže i iz Travnika i Bihaća.

Broj novozaraženih i umrlih od koronavirusa po danu u Bosni i Hercegovini.

U Bosni i Hercegovini je ukupno registrovano 667 slučajeva zaraženih koronavirusom.

Broj zaraženih i umrlih od koronavirusa u Bosni i Hercegovini.

Comment here