DRUŠTVONASLOVNA

Dvanaest godina od ubistva Milana Vukelića

Danas bi ga nazvali uzbunjivačem. Prije dvanaest godina bio je inženjer koji je ukazivao na nezakonitosti u građevinskom sektoru u Banjaluci. Nakon niza prijetnji, saslušanja od strane inspektora MUP-a, ali i javnog ukazivanja na nezakonitosti Milan Vukelić je ubijen 6. novembra 2007. godine.

Pod njegovo vozilo je stavljena bomba koja je eksplodirala u momentu dok je u vozilu bio Milan Vukelić sa još dva lica.

Eksplozija je odjeknula stotinjak metara od zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske na Starčevici.

Ubistvo Milana Vukelića dvanaest godina kasnije nije riješeno. Svi zvanični predstavnici odgovornih republičkih institucija su u ovih dvanaest godina ponavljali istu priču, “Istraga traje radi se na otkrivanju ubica.”

U međuvremenu je vrijeme dozvolilo da se razvije nekoliko teorija od kojih je jedna da su ubice Milana Vukelića odavno ubijene, a da vlast Republike Srpske sve o slučaju Vukelić zna od prvog dana.

“Mi znamo da oni znaju. MUP nije htio da ga zaštiti ni za života, privodio ga je. Prema tome rješenje je u MUP-u. Oni znaju i ko je naručio i ko je ubio. Jednog dana će to da se objelodani”, rekla je 2015. godine sestra ubijenog Vukelića, Ljiljana Todorović.

“Sve se provjerava i sve se istražuje i ja sam ubjeđen i ne bih bio ovdje gdje jesam kada ne bih vjerovao da će se taj zločin rasvijetliti”, rekao je 2015. godine tadašnji direktor policije Republike Srpske Gojko Vasić.

Vasić više nije direktor policije, a slučaj ubistva Milana Vukelića nije ništa bliže rasvjetljavanju.

“U navedenom predmetu prikupljeni su svi materijalni dokazi, urađena su brojna vještačenja, saslušano je preko stotinu svjedoka međutim do sada nismo došli do počinioca ili počinilaca krivičnog djela”, tvrdili su prije četiri godine u banjalučkom Okružnom tužilaštvu.

“To se sve vidi, znači da vlast neće da preduzme ništa da bi se to otkrilo, zna se ko je. Vrh vlasti i nema šta!”

Ovo je mišljenje Tomislava Dobrnjca jednog od saputnika Milana Vukelića kobne novembarske večeri.

Dobrnjac je u eksploziji koja je ubila Vukelića ostao bez obe noge. Teško je, u eksploziji Ford Fieste, povređeno još jedno lice koje je bilo u vozilu, Slava Pepinović.

“Privodili su ga bez naloga, prijetili njemu i porodici. Smješno je slušati, kažu istraga još traje, postupak nije završen. Šta rade? Nisu korektno radili ni na početku istrage a tek sada. Možda treba u tom smislu da se uklone svi dokaze”, rekla je sestra Milana Vukelića prošle godine na dan kada joj je brat likvidiran.

“Sramota je da se deset godina ćuti o tom zločinu koji je imao sve odlike terorističkog čina. Ćute režimski mediji, ćuti vlast a u posljednje vrijeme čak ne čujemo od nadležnih organa da se vrši i bilo kakva istraga o tom zločinu. Ono što je posebno interesantno jeste da je Milan prije nego što je ubijen, o prijetnjama i svemu ostalom, pritiscima…obavijestio lično tadašnjeg ministra Stanislava Čađu i on mu nije pružio zaštitu, MUP mu nije pružio zaštitu”, pričao je 2017. godine novinar Miljan Kovač koji je radeći u listu Patriot usko sarađivao sa ubijenim Vukelićem.

Poslije tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Stanislava Čađe koji se nakon mandata na čelu MUP-a povukao iz javnosti, na čelu MUP-a bili su Radislav Jovičić i, još zvanično aktuelni, Dragan Lukač. Nova imena na čelu MUP-a nisu donosila pomake u istrazi.

Problemi Milana Vukelića počeli su kada je smijenjen sa funkcije u “Zavodu za izgradnju Banjaluka” i to nakon što je odbijao da stavi svoj potpis na rekonstrukciju parka Petar Kočić u centru Banjaluke.

Vukelić je to odbijao jer je tvrdio da u čitavom poslu nisu “čista posla”. Tada su počele prijetnje.

Vukelić je, dok je bio živ, javno govorio o načinu na koji ga je inspektor MUP-a Dragi Milošević sa još jednim inspektorom saslušavao.

“Počeo je da skače oko mene i da viče, nisi ti normalan, ti si lud, ti si za psihijatriju, ti si za zatvora. Ja sam mu rekao ne bih se složio sa Vama. Psihički nikada nisam bio stabilniji a što se tiče zatvora ako mi nađete nešto spreman sam da idem u zatvor. Pred sam kraj razgovora mi je doslovno rekao ovako: Prekini da pišeš imaš ženu i dvoje djece.”.

Unutrašnja kontrola MUP-a je tada utvrdila da je inspektor Dragi Milošević postupao u skladu sa ovlaštenjima.

Zanimljivo, nekoliko mjeseci nakon Vukelićevog ubistva, tadašnji predsjednik Vlade Republike Srpske Milorad Dodik je rekao kako niko od zvaničnika Republike Srpske niti ljudi koji su bliski vlasti nije učestvovao u ubistvu. Dodik nikada nije pojasnio na koji način je došao do tih informacija.

U vrijeme kada je Milan Vukelić ukazivao na potencijalni kriminal i nezakonitosti a u vezi sa građevinskim sektorom u Banjaluci gradonačelnik Banjaluke bio je SNSD-ov Dragoljub Davidović.

Inače, rekonstrukcija parka Petar Kočić koštala je nešto manje od 5 miliona maraka. Rekonstrukcija, tačnije rušenje starog i gradnja potpuno novog parka, urađena je 2006. godine.

GERILA info

Comment here