DRUŠTVONASLOVNA

Državna cenzura i borba za slobodu izražavanja u vrijeme epidemije koronavirusa

Raspravljajući o cenzuri u vrijeme krize izazvane epidemijom koronavirusa, njemački novinar Majkl Hanfeld u dnevnom listu Frankfurter Allgemeine Zeitung citira komesarku Savjeta Evrope za ljudska prava Dunju Mijatović koja kaže da posebno u kriznim vremenima moramo da štitimo svoje dragocijene slobode i prava. Mijatovićeva se u svojoj žalbi, koju je objavila juče, posebno fokusirala na slobodu štampe i slobodu izražavanja, zato što se njihovo suzbijanje takođe širi poput virusa. Dok se istina bori da izađe na svjetlo dana, novinari nastoje da javnosti predstave pravu sliku stvari a ne ono što im vlasti serviraju.

Lista zemalja u kojima je sloboda medija ugrožena bila je dugačka i prije epidemije koronavirusa. Danas je još duža. Egipat, Jermenija, Azerbejdžan, Bosna i Hercegovina, Honduras, Iran, Mađarska, Rusija, Sirija, Turska, Venecuela, Kina, sve su to zemlje, prema Hanfeldu, u kojima su sloboda medija i izražavanja ugroženi. Autoritarni režimi koji vjeruju da navodeći teške slučajeve u Italiji, Španiji, Sjedinjenim Državama i ostalim zemljama Zapada, otkrivaju navodne slabosti zapadnih demokratija, u stvari pokazuju koliko su oni sami slabi i da je njihova pretpostavljena snaga zasnovana na upotrebi nasilja.

U Turskoj novinari, koji su godinama progonjeni od strane Erdoganovog režima, sada se privode zbog izvještavanja o koronavirusu. Vlada Turkmenistana je, kako navodi organizacija “Reporteri bez granica”, čak zabranila riječ koronavirus. Medijima pod državnim nadzorom nije dozvoljeno da koriste tu riječ, ona je izbrisana iz službenih brošura, a građanima koji nose zaštitne maske ili razgovaraju o pandemiji preti opasnost od hapšenja, kako pišu “Reporteri bez granica”.

Ni u afričkim zemljama situacija nije bolja. Virus korone se raširio u svih 55 zemalja Afričke unije a sa njim se širi i suzbijanje slobode izražavanja i medija. U Kongu su policajci oborili novinara sa motocikla, u Senegalu su pretukli televizijsku ekipu, u Ugandi su napali i opljačkali jednu radio stanicu, u Nigeriji su specijalci napali vjernike u crkvi, dok iz Etiopije stižu izveštaji o kampanji širenja klevete protiv stranih novinara. Pored toga, prema “Reporterima bez granica” cenzura je primjetna u Liberiji, Nigeriji i Obali Slonovače.

„Reporteri bez granica“ bilježe sve više primjera širenja laži, cenzure i suzbijanja istine od strane vlada širom svijeta. Ne treba zaboraviti da je cenzura posebno izražena tamo gdje je virus korone i nastao – u Kini, odnosno u provinciji Hubei, gdje rođaci preminulih od koronavirusa u mnogo većem broju sakupljaju posmrtne ostatke svojih bližnjih nego što službene statistike navode da su ti ljudi preminuli od virusa korone. Takođe, nisu rijetki ni slučajevi da novinari koji nisu vjerovali vladinim izvještajima jednostavno nestanu.

Sloboda štampe ne smije postati sljedeća žrtva ove pandemije, naglašava Kristijan Mir, generalni direktor “Reportera bez granica” u Njemačkoj. Što se tiče ove pandemije, nažalost, mora se konstatovati da se to već dogodilo, zaključuje se na kraju teksta.

Frankfurter_Allgemeine_Zeitung_-_04_04_2020

Comment here