DRUŠTVONASLOVNA

Dragan Lukač: Jasno je da napadači na Kovačevića nisu mogli imati lični motiv ali je neozbiljno da bez dokaza optužujemo bilo koga da je nalogodavac!

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač
Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač

MUP je odradio dobar posao kada je rasvjetljavanje pokušaja ubistva novinara Vladimira Kovačevića u pitanju, rekao je danas nakon proširenog polugodišnjeg kolegijuma ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač. Lice kojem se sudi (Marko Čolić) je uhapšeno nedugo nakon napada a MUP je dostavio dovoljno dokaza, rekao je Lukač dodajući da se za drugim osumnjičenim (Nedeljko Dukić) i dalje traga.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova je po tom pitanju u trenutku saznanja pokrenulo sve svoje raspoložive resurse kako bi rasvijetlilo taj slučaj i mislim da smo u mnogome to rasvijetlili. Jedno lice za koje smo dokazali i donijeli dovoljno dokaza da je učestvovalo u napadu. Takođe drugo lice koje jeste u bjekstvu, za kojim je raspisana potjernica ali će jednog dana vjerovatno doći pred zakon i sud da da svoju izjavu i možda iznese svoju odbranu zašto je to uradio a da nije kriv vjerovatno ne bi bježao i ne bi se krio.”

Dragan Lukač kaže da je jasno da napadači nisu mogli imati lični motiv ali da je u ovom trenutku neozbiljno bez dovoljno dokaza pričati o nalogodavcima napada.

“Što se tiče samih motiva i drugih mogućnosti dokazivanja ona su uvijek teža i mnogo ih je teže dokazati jer ne možete baš da očekujete da će se donijeti neki materijalni dokaz kao u slučaju napada gdje smo pronašli sredstva napada i gdje smo pronašli ljude koji su to uradili. Lice kojem se sudi, do sada se nije uspjelo doći do saznanja od njega ni od strane policije ni od strane tužilaštva da li ima neki drugi motiv t.j. da li ga je neko motivisao da to uradi. Drugo lice koje je u bjekstvu nam nije dostupno još uvijek da bi mogli s njim da obavimo razgovor i izvršimo kriminalističku obradu da bi takođe mogli doći do tih podataka. Nadam se u nekom budućem periodu kada dođemo do tog drugog lica da će možda dovesti do više osvjetljavanja tog slučaja i motiva. Kada gledamo samo njih kao ljude koji nisu sa Kovačevićem imali nekog dodira u svom prethodnom radu i životu ne vidimo ni mi zašto su to uradili ako ih nije neko drugi motivisao. Ali da bi bilo koga optužili za bilo kakvo krivično djelo podstrekavanja na krivično djelo moramo jednostavno da to dokažemo. Nemamo pravo kao policija da na bilo koga bacamo sumnju i bilo šta radimo po pitanju optuživanja drugih ljudi dok nemamo dovoljno dokaza za nešto tako.”

Policija je u čitavom slučaju uradila dobar posao i odmah nakon napada na Kovačevića angažovani su svi resursi kaže Dragan Lukač.

Vladimir Kovačević nakon davanja iskaza u sudu

Mislim da nije bilo propusta po tom pitanju. Policija je izašla na lice mjesta, utvrdila činjenice koje je u tom trenutku bilo moguće utvrditi i angažovali smo sve ostale resurse i naše inspektore koji su aktivno počeli da rade na tom slučaju i samim tim smo zbog takvog efikasnog i dobrog rada i došli do svih ovih podataka. Nismo dozvolili licima da uklone i određene materijalne dokaze koje su htjeli da uklone sa lica mjesta ali smo i kroz video nadzore, koje smo poskidali u gradu i pregledali, dovoljno uvezali slučaj da mislim da će na sudu biti dovoljno argumenata za osuđujuću presudu ali to prepuštam sudu.”

Suđenje, jednom od osumnjičenih za pokušaj ubistva Vladimira Kovačevića, Marku Čoliću pred banjalučkim Okružnim sudom nastavlja se sutra iznošenjem završnih riječi tužilaštva i advokata odbrane.

Comment here