DRUŠTVONASLOVNA

Dok Hrvatska radi na svom planu na Trgovskoj gori, BiH za sutra najavljuje formiranje pravnog tima

Ignorisanje zahtjeva koji dolaze iz Bosne i Hercegovine od strane Hrvatske nije nova stvar, ali posebno iritira to što BIH sama sebi puca u nogu, čim se imalo saniraju posljedice prethodnih odluka.

Devetnaesta sjednica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine najavljena je za sutra u Sarajevu.

Na sjednici je najavljen prijedlog odluke o imenovanju Pravnog tima za izradu strategije pravne zaštite interesa Bosne i Hercegovine u vezi s pitanjima odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva na lokaciji Trgovske gore

Predlagač je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Mario Crnković, Predsjednik udruženja “Green team” iz Novog Grada kaže nam da nam se sada dešava ono na šta su ranije već upozoravali.

“Hrvatska je već početkom septembra krenula sa mjerenjem nulte stope radioaktivnosti, a sada se odvija uzorkovanje i terensko istraživanje. Ignorisanje zahtjeva koji dolaze iz Bosne i Hercegovine od strane Hrvatske nije nova stvar, ali posebno iritira to što BIH sama sebi puca u nogu, čim se imalo saniraju posljedice prethodnih odluka. Takav pucanj u nogu je bilo i neformiranje ekspertkog tima, a da li ćemo sutra svjedočiti novoj dozi mazohizma ostaje da vidimo”, rekao je Crnković za BUKU.

On ističe da je ekspertski tim, sastavljen od pojedinaca koji su strukom vezani za argumentovano protivljenje, kao i onih koji svojim znanjem iz oblasti prava sposobni napraviti pravni okvir dovoljno dobar da na pravi način obuhvate naše stavove bazirane na argumentaciji je uistinu ključan.

“Predugo čekamo, riječ je o nečemu što je trebalo biti završeno u prvoj polovini godine, da bi eksperti već sada mogli pratiti terenska istraživanja, a sada na žaost kao posljedicu imamo neizvjesan rasplet. Poznato je da je inicijativa zastala u savjetu ministara na insistiranje gospođe Turković. Neko vrijeme nakon toga, gospođa Turković se u Novom Gradu složila sa potrebom formiranja ekspertskog tima, a u skladu sa tim obećanjima, očekujemo konkretne pomake. Žao nam je i razočarani smo što vezanih ruku gledamo agoniju oko formiranja ekspertskog tima, te apelujemo na odogovrnost nadležnih – jer borba za živote ljudi mora imati prioritet nad borbom za glasove”, ističe Crnković.

6yka.com

Comment here