NASLOVNANOVOSTIPOLITIKA

Dogovor Komšića, Radončića i Izetbegovića: Za fotelju više

Ko je sad tu koga, s čim i koliko, možemo samo da pretpostavljamo, ali današnja “nacionalgrađanska” desno-lijeva koalicija potvrđuje da je u Bosni i Hercegovini sve moguće, čak i da se dojučerašnji ljuti protivnici, bar za javnost, izljube i u miru rukuju i namjeste stražnjice za fotelje koje ih čekaju. Idila. Političko jedinstvo. Prosperitet u najavi. Da, samo da nije riječ o Bosni i Hercegovini.

Bakir Izetbegović, Željko Komšić i Fahrudin Radončić, predsjednici Stranke demokratske akcije, Demokratske fronte i Saveza za bolju budućnost, dogovorili su danas zajednički nastup na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini, odnosno na federalnom i državnom nivou kao i u Kantonu Sarajevo.

Radio Slobodna Evropa prenosi da je Izetbegović najavio da će zamjenička mjesta u Savjetu ministara preuzeti SDA, te da će učiniti sve da novi saziv bude imenovan do 23. decembra, da bi već narednog dana u Brisel bio upućen Program reformi.

On je potvrdio da će ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara biti Bisera Turković, ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić, a ministar odbrane Sifet Podžić.

Izetbegović je rekao da će se zajednički dogovoriti o izboru predsjednika Vlade Kantona Sarajevo, da će SDA dobiti sedam ministarskih mjesta, SBB tri i dva Demokratska Fronta.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo biće iz SDA.

Imamo jako dobro ime i prihvatljivo za sve tri stranke i za građane Kantona Sarajeva. Mislim da svi možemo biti zadovoljni. Želimo napraviti iskorak u odnosu na dosadašnja imenovanja.

On je rekao i da novi predsjednik Vlade Kantona Sarajevo ne bi trebalo da bude stranački opredijeljen i da će biti zajednički kandidat SDA, SBB-a i DF-a.

N1 prenosi izjavu Fahrudina Radončića koji je naglasio da je Bakir Izetbegović rekao da ostaje podjela na državnom nivou.

Kanton Sarajevo smo dogovorili i mislim da ovdje trebamo znati da je interes BiH da se što prije realizira Proces reforme. Što se tiče Sarajevske vlade, dogovorili smo da se uđe u njenu zamjenu. Nisam impresioniran time što se do sada uradilo. Uvjeravam građane KS da će će Sarajevska vlada imati bolji rezultat u smislu novih vrijednosti i da će nepotizam biti primjer kako se to radi za cijelu BiH.

“Ja sam dužan da pozovem gospodina Čovića da nam što prije predloži i da ime budućeg predsjednika Federacije kako bi ušli u što bržu implementaciju izbornih rezultata”, dodao je Željko Komšić.

SDP BiH je poručio da više neće razmatrati nikakvu saradnju sa DF-om, jer ih više ne smatraju ni građanskom ni lijevom opcijom, nego najodanijim saradnicima SDA, a samim tim i HDZ-a i SNSD-a.

Dogovorom DF-a, SBB-a i SDA, o principima uspostave vlasti, a koja podrazumijeva i rušenje Vlade Kantona Sarajevo konačno se i zvanično potvrdilo ono što javnost odavno zna. Sada je valjda i onima koji su sumnjali i tražili neke navodne velike principe zbog kojih DF pristaje biti produžena ruka SDA jasno kako se ne radi o bilo kakvim principima već o bespogovornom ispunjavanju želja SDA.

Najava rušenja Vlade KS je klasična izdaja građanske, ljevičarske ideje od strane DF-a i Željka Komšića. U KS, da podsjetimo, nema ni HDZ-a, ni SNSD-a na kojima Komšić godinama gradi svoju politiku. Jedini problem u KS kad je DF u pitanju je činjenica da u toj Vladi nema SDA.

Današnjim sporazumom DF je prešao granicu i pokazao se još jednom kao do najstabilniji partner  SDA, SNSD, HDZ BiH, pa i Laburista ratnog zločinca Fikreta Abdića, sa kojim ustrajno koaliraju praktično od svog osnivanja.

Dodamo li svemu ovome i činjenicu da DF i SBB ovim okreću leđa i zvaničnom stavu Matthewa Palmera i States Departmenta, jasno je da ove dvije stranke za ljubav Bakira Izetbegovića jesu spremni rušiti svaku podršku koju su predstavnici međunarodne zajednice dali građanima i Vladi KS. Uvjereni smo da će građani ovu novu izdaju DF-a, stranke za privatne potrebe nekolicine ljudi unutar stranke i SDA čiji su satelit, kazniti na sljedećim izborima.

DF se trajno pokazao kao nekredibilan partner i sada je više nego ikad jasno i potvrđeno da su sve najave o ujedinjenju ljevice bile blef. SDP BiH više neće razmatrati nikakvu saradnju sa DF-om, jer ih više ne smatramo ni građanskom ni lijevom opcijom, nego najodanijim saradnicima SDA, a samom tim i HDZ-a i SNSD-a. Bit će interesantno vidjeti kakvo nas obrazloženje čeka kad je u pitanju izborni zakon. Mi u SDP-u ćemo nastaviti svoju principijelnu politiku, daleko od ličnih interesa Bakirovih satelita.

Kako posmatrati “spoj nespojivog” a ne držati stranu “zabrinutih dušebrižnika” koji zaboravljaju na svoj “prljavi veš”? Nije BiH jedina ni prva na svijetu koja je doživjela “politički bućkuriš”, veliku koaliciju koja je “prevazilazeći svoje političke netrpeljivost nastojala donijeti napredak zemlji”. Kao primjer možemo uzeti Njemačku. Ali ovdje se radi o Bosni i Hercegovini, zemlji koju više od dvije decenije političari izjedaju gore nego najgori oblik kancera. Nepotizam, korupcija, “udruženi zločinački politički poduhvat” u Bosni i Hercegovini su dovedeni gotovo do savršenstva.

I šta sad? Još samo da SNSD i SDS u Republici Srpskoj zakopaju ratne sjekire, popuše lulu mira pa da u našem rezervatu konačno osvane jarko sunce prosperiteta. A možda i poglavica “bik koji izražava zabrinutost” konačno bude zadovoljan i spokojan. Međutim, teško je pretpostaviti da bi “dvojac bez kormilara” u Republici Srpskoj, poput  “fantastične trojke” u Federaciji, bio vođen više altruizmom i opštim dobrom nego “zovom fotelja”. Rezervat će i dalje biti okupiran, zatvroen i izolovan, a indijanci u njemu će i dalje trpjeti hirove svojih poglavica.

convert-jpg-to-pdf.net_2019-12-14_07-07-34

 

Gerila.info

Comment here