NASLOVNAPOLITIKA

Dodikova (ne)dosljednost u vezi sa “unutrašnjo-spoljnom” politikom

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je zajedno sa menadžmentom Olimpijskog centra “Jahorina” svečano pustio u rad najduži planinski bob u regionu. FOTO: srna.rs.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da će, ukoliko ne bude formirana vlast, prije svega Savjet ministara, srpski narod smatrati da mu je onemogućeno osnovno ustavno pravo na političko predstavljanje i da je neko uzurpirao institucije, zbog čega će vlasti Republike Srpske preduzimati određene mjere, prenosi novinska agencija Srna.

“Svaki put pokušavate da nešto dogovorite, a onda bošnjačka strana na bazi tog dogovora pravi nove. Naravno, da nema ništa od toga”, rekao je srpski član Predsjedništva BiH novinarima na Jahorini, odgovarajući na pitanja u vezi sa najavljenom sjednicom Predsjedništva BiH za utorak, 20. avgusta.

On je potvrdio da će biti na toj sjednici i da će se ponašati u skladu sa svojim poznatim i više puta javno izrečenim stavovima.

“Bilo je mnogo sjednica Predsjedništva BiH, pa šta se desilo – ništa”, rekao je Dodik, ponovivši da je BiH nemoguća i nepopravljiva zemlja, koja svakim danom pokazuje da nema sposobnosti da napreduje na bilo kojem planu.

On je podsjetio da je u Ustavu navedeno da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a ne piše da je sastavljena od američke, ruske ili neke druge evropske ambasade.

Prema njegovim riječima, srpska strana će nastaviti da inisistira na poštivanju Dejtonskog sporazuma.

Otprilike u isto vrijeme, Milorad Dodik se na Jahorini sastao sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Petrom Ivancovim.

RTRS prenosi da je Dodik nakon sastanka rekao da je potrebno formirati Savjet ministara, omogućiti legitimno predstavljanje i zaustaviti opstrukcije.

“Neko je odlučio da opstruiše, opstruiše izbornu volju na legitimno predstavljanje srpskog i hrvatskog naroda. Mi ćemo preduzimati adekvatne mjere”, naveo je srpski član Predsjedništva BiH.

On je istakao da je upoznao ruskog ambasadora o tome da je potrebno omogućiti srpskom narodu pravo na legitimno predstavljanje, rekavši da očekuje da će Savjet ministara biti formiran u roku od 30 dana, a ukoliko se to ne desi, iznijeće određene prijedloge Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Dodik je u nastavku naglasio da je priču o Godišnjem nacionalnom planu izmislila bošnjačka politička elita kako bi spriječila formiranje vlasti na nivou BiH, ali da od toga neće biti ništa.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov nakon sastanka na Jahorini. FOTO: srna.rs.

“Oni su od početka znali za odluku Narodne skupštine. Јa ću se toga držati. Kako drukčije tumačiti činjenicu da Savjet ministara to nije učinio, iako je mogao. Sprečavanje srpskog naroda na legitimno predstavljanje, u vremenu koje dolazi, donosićemo svoje odluke. Ukoliko konstituisanje ne bude u trideset dana, vidjećemo, različite opcije postoje”, rekao je on.

Dodik je rekao da je njegov stav jasan i da će se toga pridržavati i na sjednici Predsjedništva BiH koja je zakazana za utorak. Naveo je da je zatražio vanrednu sjednicu, ali da je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić, u želji da iskomplikuje situaciju, zakazao redovnu sjednicu na kojoj je stavio glasanje o ANP.

“Јa ću biti u utorak na toj sjednici i moj stav je veoma jasan. Rekao sam da ćemo sačekati da istekne trideset dana. Nakon toga, imam razne ideje koje ću predložiti Narodnoj skupštini. Republika Srpska, Federacija i tri konstitutivna naroda su strane za dogovor u BiH. U okviru tog ustavnog uređenja, mi ćemo imati prijedloge prema Federaciji i drugim narodima”, naglasio je Dodik.

Ivancov je, inače, istakao da je ozbiljno zabrinut za stanje u BiH, jer deset mjeseci nakon izbora ne funkcionišu institucije, što dovodi u pitanje stabilnost i razvoj zemlje. On je naglasio da je rješenje u formiranju Savjeta ministara i da sva sporna pitanje treba rješavati kompromisno nakon formiranja vlasti.

Ivancov je izrazio nadu da je dogovor političkih subjekata u BiH moguć, navodeći da se Rusija, za razliku od pojedinih, ne miješa u unutrašnja pitanja ove zemlje. Na pitanja o članstvu BiH i NATO, Ivancov je odgovorio da je članstvo u međunarodnim organizacijama pitanje za vlasti u BiH.

“Osnov mog rada u BiH je nemiješanje u njene poslove, za razliku od nekih mojih kolega. Mislim da BiH, njeni narodi i političari sami mogu odlučiti kako će živjeti”, poručio je ruski ambasador.

Šta možemo zaključiti na osnovu današnjeg Dodikovog izleta na Jahorini? Kao prvo, da Dodik naglašava da je Bosna i Hercegovina sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda a ne od američke, ruske ili neke druge evropske ambasade, a kao drugo da izvještava ruskog ambasadora o tome da je potrebno omogućiti srpskom narodu pravo na legitimno predstavljanje.

Dakle, s jedne strane, prema Dodiku, u unutrašnje poslove BiH ne treba da se miješaju Amerikanci, Rusi ili Evropljani, a s druge strane Dodik izvještava ambasadora Rusije o situaciji u BiH.

Paradoks? Ne u mikrokosmosu Milorada Dodika i SNSD-a. Doduše, ni drugi političari u BiH ne odstupaju mnogo od prakse da prvo naglašavaju da je BiH suverena i da niko ne treba da se miješa u njene unutrašnje stvari a onda izvještavaju međunarodne predstavnike i strane ambasadore o situaciji u BiH, sve se nadajući da će malo “zagalamiti” na njihove političke protivnike.

Comment here