DRUŠTVONASLOVNAPOLITIKA

Dodik izazivač i Dodik pomiritelj

Član Predsjedništva BiH na jednoj od prethodnih posebnih sjednica NSRS

“Kao ja plašim narod strahovima. Kojim strahovima? Ja da imam strah ja ne bih udario na Ameriku. Ja nisam taj potrčko.” 

“Zašto to ne bismo uradili ako nam je stalo do američke podrške i blagonaklonosti? Reći ću Palmeru kad ga vidim u srijedu da smatram veoma važnim da ambasadu premjestimo ako već predsjednik Amerike na tome insistira”

U samo dvije rečenice Milorad Dodik je u Narodnoj skupštini Republike Srpske, u kojoj je u toku posebna sjednica na temu zaštite vitalnog nacionalnog interesa za koji Dodik tvrdi da je ugrožen, “udario” na Ameriku a zatim i “kleknuo” pred Amerikom.

Dodik je “udario” na Ameriku u slučaju Memoranduma o razumijevanju između Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine i Međunarodne fondacije za izborne sisteme iz Vašingtona kojim je predviđena saradnja CIK-a sa ovom organizacijom u vezi sa izbornim procesom u BiH.

Dodik je pred Ameriku “kleknuo” u istom obraćanju poslanicima kada je ničim izazvan najavio da će tražiti da BiH premjesti ambasadu u Izraelu iz Tel Aviva u Jerusalem jer tako želi Amerika i predsjednik te zemlje Donald Tramp na čijoj crnoj listi je Dodik još uvijek.

Jerusalem je grad koji je predmet spora Izraela i palestinske uprave a Izrael od zemalja sa kojima ima diplomatske veze traži da ambasade premjeste u taj grad čemu se Palestinci najoštrije protive. Za sada su ambasade u Jerusalem premjestili samo Amerika i jedna afrička zemlja a na to su se nedavnim sporazumom u Vašingtonu obavezali Srbija i vlasti u Prištini.

Politički analitičar Velizar Antić podsjeća da je jasno da Dodik odluku o izmještanju ambasade BiH u Izraelu iz jednog u drugi grad ne može da donese sam.

Velizar Antić: Dodik ne može sam da donese ovakvu odluku

“Nekoliko stvari je ovde interesantno. Pre svega, Dodik sam ne može da donese ovu odluku ukoliko ne dobije podršku i druga dva člana Predsedništva. Poznajući stavove druga dva člana, sasvim je jasno da ovaj predlog neće biti usvojen i da BiH neće prebaciti svoju ambasadu u Jerusalim. To je jasno i samom Dodiku. Međutim, ova njegova poruka je usmerena na dve adrese a to su Aleksandar Vučić i SAD. Jasno je da će Dodik slediti Vučića u okretanju prema SAD-u u skladu sa potpisanim Vašingtonskim sporazumom. Sa druge strane, možda još i važnije za Dodika, jeste poruka Amerikancima da je on voljan da se ponovo okrene prema njima u spoljnoj politici i da ponovo postane “dašak svežeg vetra na Balkanu”. Ukoliko gledamo malo širu sliku i ono što se desilo sa režimom Mila Đukanovića, jasno je da Milorad Dodik ponovo pokušava da se približi onoj strani za koju misli da će biti dominantna u ovom regionu u sledećem periodu.  Međutim, ostaje sa druge strane otvoreno pitanje kako će Rusima objasniti svoj prelazak, odnosno povratak, na stranu SAD-a, i sa druge strane kako će to objasniti velikom broju svojih glasača kojima se u poslednjih nekoliko godina predstavljao kao veliki zaštitnik ruskih interesa. Na samom kraju, trebalo bi postaviti pitanje Miloradu Dodiku da li bi ponovo odbio da se rukuje sa američkim ambasadorom, kao što je to učinio pre nekoliko godina.”, kaže Antić za Gerila info.

Na Dodikovu najavu već je reagovao Željko Komšić član Predsjendištva BiH koji je Dodikovu najavu nazvao licemjernom.

“Ovo Dodikovo zalaganje za, kako on kaže, američke interese je licemjerno, a čak i smiješno. Ono dolazi od strane čovjeka sa američke crne liste. Dodik bi da bude protiv NATO-a, da se se protivi zajedničkoj borbi BiH i SAD-a protiv terorizma, da odbija američke posmatrače na izborima. Pa nema čovjeka u BiH koji je više protiv američkih interesa”– rekao je Komšić. On navodi da ovakvim istupima Dodik pokušava da prikrije svoj sukob sa američkom administracijom.

Nebojša Vukanović / FOTO: GERILA.info
Nebojša Vukanović / FOTO: GERILA.info

Poslanik Nebojša Vukanović kaže za Gerila info da je Milorad Dodik svojom izjavom postigao cilj jer će sada svi a posebno Sarajevo pričato o njegovoj najavi izmještanja ambasade a ne o stvarnim problemima.

“Milorad Dodik nema ništa protiv Amerikanaca. On prima novac od MMF-a, dugo godina je njegova stranka primala novac od NDI i od američkih agencija. On je nekada hvalio Soroša. Njemu je problem da neko dođe ko bi kontrolisao izborni proces, to je njemu najveći problem jer svjestan je da se radi o velikim zloupotrebama, manipulacijama, prekrajanju izborne volje građana, krađi, otimanju vreća…Zbog toga je on pokrenuo ovo pitanje da ne bi došla neka međunarodna organizacija i kao posmatrač utvrdila brojne nepravilnosti koje bi, možda, sutra uticale na regularnost izbora.”– kaže Nebojša Vukanović za Gerila info.

Milorad Dodik je ranije izjavio da smatra da eventualnu saradnju Centralne izborne komisije BiH sa Međunarodnom fondacijom za izborne sisteme iz Vašingtona smatra štetnim po interese Srpske jer smatra da postoji opasnost od direktnog miješanja u izborni proces, prije svega ugrožavanjem cyber sigurnosti.

GERILA.info

Comment here