NASLOVNANOVOSTIPOLITIKA

DNS opozicija. Svi bi u Partizane 45-te

Klub DNS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske obavijestio je javnost i rukovodstvo skupštine da će ubuduće djelovati kao opozicija jer više nisu dio koalicije koju predvodi SNSD. To je na konferenciji za medije rekao i predsjednik te stranke Nenad Nešić. Zbog odluke stranke da napusti koaliciju tu stranku je napustio dosadašnji šef Kluba u NSRS Darko Banjac. Banjac je danas, nakon toga, u skupštinskom restoranu sjedio i razgovarao sa poslanicima Ujedinjene Srpske. Novi šef Kluba poslanika DNS-a je Duško Ivić. Nenad Nešić juče je smijenio četiri podpredsjednika DNS-a nezadovoljan njihovim djelovanjem. Smijenjeni su Marko Aćić, Đorđe Popović, Ognjen Tadić i Dragomir Jovičić.

Poslanik Nebojša Vukanović pitao je rukovodstvo skupštine hoće li proširivati opozicione klupe u NSRS.

Nebojša Vukanović

“Mogao sam igrati kolo kada sam došao a sada je velika gužva, dolazi DNS, SPS. Mi ne možemo apsorbovati to vaše ubrzano raspadanje pa ako može neka klupa da se ipak ne zbijamo previše ipak je pandemija,” pitao je Vukanović Nedeljka Čubrilovića. On je pitao i ministra uprave i lokalne samouprave Senku Jujić, člana DNS-a, da li ostaje ministar i da li ostaje u DNS-u s obzirom na njihov izlazak iz vlasti. Nije dobio odgovor.

Inače, DNS, je godinama uz Socijaliste Petra Đokića najvjerniji partner Milorada Dodika i njegovog SNSD-a a opozicija su postali nakon razmimoilaženja Milorada Dodika i Nenada Nešića pred lokalne izbore. Socijalistička partija Srpske bi se sa opozicione strane skupštinske sale mogla naći ne svojom voljom već voljom Milorada Dodika nakon nepotpisivanja koalicionog sporazuma za Banjaluku. Dodik je najavio a to je kasnije učinjeno kroz institucije smjenu kadrova SPS-a na lokalnom i na republičkom nivou. Za sada je smjenu preživjela ministar porodice, omladine i sporta Sonja Davidović.

“Kada je cijepao DNS, Dodik je zaboravio da je Marko Pavić uglavnom bio zadovoljan koalicionim plijenom. Povremeni žučni Pavićevi ispadi dešavali su se zbog glasačke raje, a ne zato što je Pavić zaista želio da se svađa sa Dodikom. Nešić je drugačiji tip lidera stranke koji ne bi imao ništa protiv da koliko popodne bude sve ono što je Dodik jutros. DNS-u sada nije ostalo ništa drugo nego da budu, kako kažu, konstruktivna opozicija, ali plašim se da je kasno za takvu vrstu reteriranja. DNS nije stranka koja može dugo da ostane u opoziciji, zato možemo očekivati da DNS na narednim izborima napravi rezultat kao NDP na ovima,” kaže za Gerila info novinar Goran Dakić.

GERILA info

 

 

Comment here