DRUŠTVONASLOVNA

Demokratija na Dodikov način: “Ako Teslić hoće da se urbanizuje, mora se integrisati u republičke strukture”

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i Dragan Bogdanić, kandidat SNSD-a za načelnika Teslića. FOTO: Srna

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik još jednom je građanima Republike Srpske predstavio svoju viziju demokratije. Na stranačkom skupu u Tesliću poručio je da ovaj grad mora da se integriše u republičke strukture kako bi došlo do unapređenja ove lokalne zajednice, što je jedino moguće sa Draganom Bogdanićem, kandidatom SNSD-a za načelnika opštine.

“Volim doći u ovaj grad, on ima svoj poseban imidž, okupljenost i potrebu. Ovdje dolazi mnogo naših ljudi, ne samo iz Srpske, već i regiona, i koristi blagodeti ove banje. Zato ovaj grad mora da bude prilagođen, uređen, bolji nego što jeste i to možemo zajedno da uradimo”, rekao je Dodik.

Dodik je najavio podršku urbanizaciji centra grada, ali kao pretpostavku za to je naglasio da se Teslić mora integrisati u republičke strukture. On je istakao da nije dobro što se aktuelna vlast u Tesliću konfrontira vlastima na nivou Republike Srpske, ali je naglasio i da je to njihov izbor, prenosi Srna.

“Bez obzira ko je ovdje vlast, uvijek sam za to da pravimo projekte za građane, za opštinu. Lokalna vlast mora da izabere potpunu saradnju sa republičkim institucijama i to je najbolji način da se osjeti blagodet i napredak Teslića”, izjavio je Dodik.

On je napomenuo da mnoge lokalne zajednice već uživaju te benefite i vjeruje da će tim putem krenuti i Teslić predvođen kandidatom za načelnika opštine Draganom Bogdanićem i kandidatima sa liste SNSD-a.

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik i Dragan Bogdanić, kandidat SNSD-a za načelnika opštine na stranačkom skupu u Tesliću. FOTO: Srna

Dakle, Dodik je jasno i glasno poručio da Teslić, ako želi da se dalje razvija, mora biti integrisan u republičke strukture, odnosno mora biti integrisan u strukturu vlasti na nivou Republike Srpske. Iako je Dodik izjavio da nije važno ko je vlast na lokalnom nivou i da je entitetska vlast spremna da pravi projekte za građane, može se izvući implicitan zaključak da jedino ako na predstojećim lokalnim izborima pobijedi kandidat SNSD-a Teslić može da očekuje napredak. U protivnom, Teslić će biti zanemaren.

Dodik je naglasio da one lokalne zajednice koje su već integrisane u republičke strukture, odnosno u strutkure vlasti, uživaju benefite. Drugim riječima, ako ste sa nama, možete očekivati podršku i pomoć. Za sve ostale – šipak!

Na stranu demokratija, na stranu volja naroda, na stranu što je Dodik član Predsjedništva BiH i što nema nadležnosti da odlučuje o lokalnoj i entitetskoj politici, predsjednik SNSD-a implicitno prijeti građanima Teslića da jedino ako budu glasali za kandidata SNSD-a mogu očekivati napredak.

Dodik je po ko zna koji put jasno istakao šta mogu očekivati građani koji nisu za SNSD. Po ko zna koji put je predstavio svoju viziju demokratije u kojoj nisu bitne institucije nego volja pojedinaca. I po ko zna koji put to radi otvoreno, bez ustezanja i straha od posljedica. U kakvom društvu i državi živimo, gdje se ovakvo ponašanje ne sankcioniše, najbolje ilustruje izjava Dodikovog “političkog brata” Bakira Izetbegovića koji je nedavno na konstataciju novinarke da je jedan kandidat SDA bio u zatvoru, odgovorio sa: “Ja, i?”. Dodik svojim ponašanjem kao da građanima Republike Srpske konstantno poručuje “ja, i?”, dajući univerzalan odgovor na kritike o licemjerju, nepotizmu, korupciji i kriminalu.

Mladen Bubonjić

Comment here