DRUŠTVONASLOVNANOVOSTI

Davor Dragičević za Gerilu: Nismo nikome ugrozili bezbjednost, nas progone

Okupljanje “Pravde za Davida”

Okružno tužilaštvo Banjaluka donijelo je naredbu o obustavi istrage protiv četiri lica, među njima i Davora Dragičevića oca Davida Dragičevića, zbog prijave od 3. januara a koja se odnosi na nekoliko posljednjih dana decembra 2018. godine. Dragičević i još tri lica su se prijavom, između ostalog, teretili da su ugrozili bezbjednost Željka Karana i Đorđa Rađena jer su u protestnim šetnjama tih dana dolazili i pred zgrade i kuće u kojima žive pomenuti ljudi. Tužilaštvo je navelo da nije bilo nikakvog ugrožavanja bezbjednosti pomenutih lica jer niko nije pokušavao da uđe ni u zgradu u kojoj živi Karan ni u u kuću u kojoj živi Rađen. U naredbi o obustavi istrage se navodi i da je vlasnik muzičkih instrumenata koji su bili postavljeni na jednoj od lokacija u centru grada svjedočio da instrumenti nisu oštećeni prilikom protestnih šetnji građana i zadržavanja na određenoj lokaciji gdje je trebalo da bude održan koncert jedne muzičke zvijezde.

Naredba o obustavi istrage je jedina moguća odluka koje je Okružno javno tužilaštvo moglo da donese, kaže za Gerila info Davor Dragičević otac ubijenog Davida Dragičevića. Dragičević za naš sajt tvrdi da ni on ni bilo ko iz neformalne grupe pravda za Davida nisu počinili ni bilo kakav prekršaj ni krivično djelo a da to vrlo dobro znaju i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova koji, kako pojašnjava, već dvije godine proganjaju ljude koji samo traže odgovor na pitanje Ko je ubio Davida. Dragičević kaže i da čvrsto vjeruje da će sve ostale prijave protiv članova neformalne grupe Pravda za Davida biti odbačene kao jedino logično rješenje.

“Željku Karanu i Djordju Radjenu bezbednost nikada nije ni bila ugrožena od mene niti drugih članova PzD. Njihova bezbednost je ugrožena od pripadnika Mup-a RS sa kojima su zajedno učestvovali u organizovanom ubistvu Davida Dragičevića što će biti dokazano kroz sudski proces.”  – kaže za Gerila info Davor Dragičević.

Davor Dragičević napominje i da tužilaštvo od prvog dana ne vodi adekvatnu istragu o ubistvu njegovog sina i pored svih dokaza koje su mu ustupljeni.

Davor Dragičević u protestnoj šetnji

“Sav njihov rad je usmeren na progon roditelja i članova grupe PzD, kako bi prikrili i zaštitili ubice iz Mupa RS. Još uvijek nema sudjenja dvojici tehničara koji su bacili Davidov donji veš, kao krunski dokaz ubistva. Istina i pravda je na našoj strani i očekujem odbacivanje svih optužbi protiv nas. Čekam da Želimir Lepir ispuni svoje obećanje koje je dao na sastanku sa mojim advokatom gospodinom Iferom Feragetom i da proslijedi predmet na državno tužilaštvo BiH Gordani Tadić. Dok god su na čelu tužilaštva Dalibor Vrećo i Želimir Lepir istrage neće biti. I najvažnije,naše tvrdnje nisu zasnovane na emocijama, nego na čvrstim dokazima. Moj advokat je više puta ponovio, znamo da je David Dragičević brutalno ubijen, znamo imena ubica, dokazi za to postoje. Samo nam treba sudnica a ne ulica. PzD ide do kraja.” – kaže Dragičević za Gerila info.

U grupi Pravda za Davida tvrde da je samim prijavama pojedincima nanesena nemjerljiva šteta jer je bilo jasno da nema nikakvih elemenata krivičnog djela a da su pojedinci kroz pojedine medije okarakterisani kao kriminalci i divljaci.

Ozren Perduv

“Pripadnici policije koji su i pripremili u decembru izvještaj o pomenutom navodno počinjenom krivičnom djelu vrlo dobro su znali da tu nema elemenata krivičnog djela. Međutim, svrha čitavog tog montiranog procesa je bila da te ljude, ali i čitavu grupu u javnosti predstavi kao grupu divljaka i huligana pokušavajući na taj način da opravdaju zabrane koje će kasnije uslijediti. Bio je to jedan od načina da se uništi postojanje grupe. Podsjetiću vas da se policija u rješenjima o zabrani okupljanja pozivala i na ovu krivičnu prijavu. I šta sad? Da li je moguće da je OJTBL trebalo ovoliko vremena da konstatuju da tu nema krivičnog djela? Ko će da odgovara za štetu nanesenu ovim ljudima koji su tih dana kroz pojedine medije pod punim imenom i prezimenom predstavljani kao okorjeli kriminalci Pravde za Davida. Kodeks o štampanim i online medijima na nivou BiH u ovakvim situacijama propisuje da isti ti mediji sada objave da se istraga obustavlja, jer ti ljudi nisu počinili nikakvo krivično djelo. Tražićemo da se to i ispoštuje, ali svakako ćemo sada i mi ići sa odštetnim zahtjevima zbog povrede ugleda i časti.”– rekao je za Gerila info Ozren Perduv član neformalne grupe Pravda za Davida.

GERILA info

Comment here