NASLOVNAPOLITIKA

Da li odbornici SNSD-a provode u djelo najave Milorada Dodika izrečene dan nakon izbora?!

Na inicijativu Dragoslava Topića, odbornika iz redova SNSD-a, Skupština grada Banjaluka usvojila je Zaključak kojim traže izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi koji će uskoro biti upućen Savezu gradova i opština RS.

Topić je istakao kako se traže izmjene zakonskih odredbi koje se odnose na usklađivanje broja zaposlenih u gradskim i opštinskim upravama sa brojem stanovnika u lokalnoj samoupravi te davanje zakonskog roka gradonačelniku/načelniku za izbor načelnika odjeljenja gradske/opštinske uprave. Ta je inicijativa usvojena sa 18 glasova okupljenih oko vladajuće većine, dok je opozicija glasala sa pet glasova protiv i dva suzdržana glasa odbornika.

Postavlja se pitanje da li se obistinjuju Dodikove prijetnje na skandaloznoj pres konferenciji od 16. novembra 2020. godine, svega dan nakon izbora na kojima je SNSD nakon dvije decenije izgubio poziciju gradonačelnika najvećeg grada Srpske.

Dodik je tada rekao da će “ukoliko bude problema u Banjaluci promijeniti zakone i statut”. Nije precizirao na koji način misli to da uradi.

“Da li je ispravno ili ne ne zanima nas, to je naša odgovornost”, rekao je tada Milorad Dodik.

“Uopšte me ne zanimaju mišljenja sa strane”, priznaje Dodik.

Milorad Dodik, pres konferencija 16.11.2020. / FOTO: GERILA
Milorad Dodik, pres konferencija 16.11.2020. / FOTO: GERILA

On je rekao da neće pokretati smjenu gradonačelnika u Banjaluci barem godinu dana ali da ni jedan prijedlog gradonačelnika neće proći.

Draško Stanivuković, gradonačelnik Banjaluke, za GERILU je rekao da onaj prijedlog smatra kao ružnu poruku Banjalučanima.

“Neprihvatljiva je do te mjere da će uslijediti politički odgovor kakav ne vole i kojem su se žestoko suprotstavili 2018. godine, ljudima koji su nezadovoljni i hoće pravdu i istinu, a onda čitajte između redova. Nemojte da idete u te stvari. Napravite jednake aršine, spreman sam na to”, poručio je Stanivuković.

“Neće to raditi direktno, onako kako je to najavio Milorad Dodik u izbornoj noći, ali svakako da hoće kroz Savez opština i gradova i kroz Narodnu skupštinu”, kaže odbornik u banjalučkoj skupštini Ivan Begić te dodaje da osim što nije ispoštovana procedura ovaj, kako on kaže, nakaradni dokument je sramota da se nađe pred odbornicima.

“Takođe, u ovome dokumentu piše da u gradu Banja Luka ima “višak zaposlenih” što je svojevrsno priznanje prethodne gradske administracije o lošem vođenju grada”, kaže Begić za GERILU.

Na današnjoj vanrednoj sjednici banjalučke Gradske skupštine nije podržan prijedlog Draška Stanivukovića da se za njegovu zamjenicu imenuje Milada Šukalo.

Draško Stanivuković i Milada Šukalo / FOTO: GERILA
Draško Stanivuković i Milada Šukalo / FOTO: GERILA

Stanivuković je rekao da je ovo “presedan”, jer Skupština njemu kao gradonačelniku ne dozvoljava da izabere svog zamjenika.

“Ne možete očekivati da nekog predložite prije pola sata i da mi tog nekog prihvatimo. Ne možemo mi na osnovu vaših izjava i slikanja u medijima i na društvenim mrežama izvlačiti zaključke”, rekao je Dragoslav Topić, odbornik SNSD-a.

Prije nekoliko dana Stanivuković je predložio Miladu Šukalo za svoju zamjenicu, a koja je dugi niz godina široj javnosti poznata kao aktivistkinja i humanitarac.

GERILA.info

Comment here